Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Ultimul sondaj. Radiografia unui dezastru sau despre precaritate

Iata ce spune ultimul sondaj realizat de CURS:

Sondaj de opinie CURS – Martie 2011

Este dat comparativ si rezultatul sondajului din februarie 2010. Raspunsul ca Romania merge intr-o directie gresita inregistreaza o crestere de 11 procente fata de februarie 2010, ajungand la 88% !!

Fara indoiala ca este ingrijorator faptul ca cei care spun ca viata este mult mai proasta reprezinta 19% in prezent, fata de 9% acum un an. Mai mult decat atat: la intrebarea – Cum apreciaţi în prezent nivelul veniturilor din gospodaria dvs.? – procentul celor care spun ca „nu ne ajung nici pentru strictul necesar” (tineti-va bine, ca eu am ametit cand am citit asta!!) este de 37%, fata de 25% acum un an!!! Pai… ce poti intelege din asta? Daca „nu ne ajung nici pentru strictul necesar„… Deci veniturile din gospodarie „nu ajung nici pentru strictul necesar”… In conditiile acestea eu stau si ma intreb cum traiesc acesti oameni, daca veniturile din gospodarie nu ajung nici pentru strictul necesar? Si e vorba de 37% din cei cu varste de peste 18 ani. E o catastrofa greu de imaginat, daca lucrurile stau intr-adevar asa si spun asta pentru ca aproape nu-mi vine sa cred. De ce? Pai, ar trebui sa ne intrebam ce inseamna asta. Adica, daca intr-o familie sot si sotie ambii muncesc, luam acest caz, si nu le ajung veniturile nici pentru strictul necesar (mancarea, spre exemplu, este un strict necesar, ca fara omul nu poate trai. Cu o haina mai veche, chiar si uzata sau putin rupta mai poti merge, dar fara mancare…) ar fi doua posibilitati: sau acesti oameni fura, ca sa-si suplimenteze veniturile, sau se imprumuta (la banci, la parinti, la rude, la prieteni, etc). In orice caz, un asemenea procent ingrijorator trebuie sa fie luat in seama, pentru ca eu ma gandesc la cresterea infractionalitatii in cazul acesta, dar, mai ales, la deteriorarea starii de sanatate a populatiei. Si e de observat ca se refera la veniturile din gospodarie. Daca exista si alte posibilitati in afara celor enumerate de mine, le astept, va rog, a fi expuse aici pe blog. Putem vorbi, pur si simplu, de o arta a supravietuirii in asemenea conditii, daca la 37% din populatia majora veniturile din gospodarie nu ajung nici pentru strictul necesar. Eu stau si ma intreb ce fac cei care mai au si un copil, sa nu zic doi. In conditiile acestea mica coruptie infloreste. Mai bine spus intr-o asemenea tragedie!! Daca eu n-am inteles bine, iau in considerare si acest aspect, atunci, va rog, cititi la pagina 5 a documentului si, rog din nou, sa ma lamuriti si pe mine. Asta inseamna, daca am inteles bine, ca Romania este in conditii tragice de-a dreptul. Sa ne gandim numai la ce inseamna sa nu-ti ajunga venitul nici pentru strictul necesar si apoi sa ne gandim ce inseamna ca 37% din populatia activa sa raspunda in felul acesta.

Pesimisul social este in crestere: la intrebarea – În opinia dvs., când va ieşi România din criza economică? – 67% raspund peste trei ani sau mai mult, fata de 54% acum un an.

Increderea in institutiile fundamentale ale statului democratic este la pamant:

 • Incredere „putina si foarte putina” in Parlament este de 95%;
 • Incredere „putina si foarte putina” in Guvern este de 93%;
 • Increderea „putina si foarte putina” in Partide Politice este de 92%;
 • Incredere „putina si foarte putina” in Parlamentari din colegiul Dvs. este de 84%;
 • Incredere „putina si foarte putina” in Presedintia Romaniei este de 89%

La intrebarea: – În contextul încheierii unui nou Acord între Guvern și FMI, se discută despre privatizarea unor companii naţionale, precum CEC, Transgaz, Romgaz, Poșta Română, Eximbank sau Tarom. Dvs. ati fi de acord sau nu cu privatizarea unor companii nationale? raspunsul „sunt impotriva” a fost dat de 64%. Deja populatia este impotriva privatizarilor, si asta la modul cel mai hotarat! O atitudine absolut contrara liberalismului si neoliberalismului. Practic, populatia nu are incredere, in proportii de aproape doua treimi, in privatizare, adica in ceea ce s-au tot chinuit sa faca guvernele in cam toti acesti 21 de ani post-decembristi. O astfel de atitudine indica cu claritate si concretete faptul ca populatia, la mai bine, iata, de 21 de ani de la Revolutie, are mai multa incredere in economia de stat, decat in economia privata de piata. Are mai multa incredere in intreprinderi de stat, decat in cele private – vezi si raspunsul de 54% care sustin promovarea intereselor angajatilor in detrimentul intereselor mediului de afaceri! Practic populatia este impotriva faptului ca o intreprindere sa fie condusa ca pe o afacere, si asta in proportii de peste 50%. Lucru care nu ar trebui sa ne mire, data fiind si o rata a nostalgicilor in jur de 60%. Acest lucru trebuia sa se reflecte in atitudinea populatiei fata de aceste chestiuni.

Foarte interesanta urmatoarea intrebare: Care este principalul motiv pentru care sunteti nehotarit/a sau nu ati vota la alegerile parlamentare? (întrebare deschisă adresata numai nehotaritilor si celor care nu ar vota). Cei mai multi, adica 28%, au raspuns:  „Datorita lipsei de incredere în partide si oameni politici„. La un asemenea raspuns cred ca ar trebui sa mediteze mai mult PSD, unde au fost voci care sustineau introducerea votului obligatoriu, sub sanctiune, daca nu votezi. Dar este o chestiune de meditat pentru toate partidele impreuna cu cea referitoare la incredere in institutii si persoane, care e „putina si foarte putina”…

La intrebarea clasica, aceea cu „presupunand ca duminica urmatoare ar avea loc alegeri..”, clasamentul arata in felul urmator:

 • USL – 59%
 • PDL – 17%
 • PP (partidul Poporului) – 8%
 • UDMR – 5%
 • PRM – 5%
 • UNPR – 2%
 • PNTCD – 1%
 • PNG-CD – 1%
 • Alte partide/candidati independenti (fiecare cu sub 1%) – 2%

PSD e favorit, lucru cunoscut si din sondajele anterioare, cel prezent il confirma.

Foarte interesant si acest aspect – 54% dintre cei intervievati sustin promovarea intereselor angajatilor in detrimentul intereselor
mediului de afaceri!! Atitudine contrara liberalismului si neoliberalismului. Dupa parerea mea, este, in mod clar, o atitudine tipic de stanga, aproape socialista, in cadrul electoratului nostru. Mediul de afaceri este vinovat pentru o asemenea situatie. Pentru ca nu a creat locuri de munca suficiente si bine platite, pentru ca situatia angajatului este una labila, instabila. Avem un mediu de afaceri slab, bazat pe interesele celor care conduc afacerea si mai putin aplecat spre interesele oamenilor care muncesc pentru afacerea respectiva. Este o mare carenta a mediului de afaceri. Nu a reusit, economic vorbind, sa asigure cresterea economica necesara satisfacerii nevoilor de baza ale populatiei. Iar oamenii se plang de salarii microscopice! De unde se vede o alta mare carenta a mediului de afaceri: lipsa stiintei de a conduce profitabil afacerea, pentru a asigura premisa necesara cresterii salariilor angajatilor si crearea de conditii bune de munca. Slab, slab de tot!

Eu cred ca nu ar trebui sa ne culcam pe o ureche si sa dam vina numai pe criza pentru rezultatele relevate de acest sondaj. Si asta pentru ca el scoate in evidenta o evolutie precara a societatii romanesti in anasamblul sau, in toti anii scursi de la Revolutie incoace. Precaritatea este data de faptul ca oamenii obisnuiti  nu au mai avut ce sa faca altceva decat sa emigreze, sau, cei care nu au emigrat, sa traiasca de pe o zi pe alta, fara sa aiba o alta posibilitate de mai bine, sau sa fie nemultumiti, fara sa poata in mod real schimba aceasta stare.

aprilie 5, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 comentarii »

 1. Mi-ar plăcea nişte sondaje care să arate şi pe cei care sunt hotărâţi să nu voteze. Dacă 80% dintre români nu vor vota, partidele vor rămâne probabil numai cu membrii de partid care merg la vot. 80% dintre români sunt o majoritate democratică de care nu ţine nimeni cont. Asta ar trebui să pună pe gânduri clasa politică, dacă ar avea gânduri, desigur.

  Comentariu de Bibliotecaru | aprilie 5, 2011 | Răspunde

  • Da, si eu cred ca ar trebui facuta o cercetare sociologica serioasa in acest sens. Tocmai pentru a identifica cat mai bine,cat mai precis cauzele absenteismului la vot.
   Din acest sondaj se vede foarte clar ca principalul motiv pentru care oamenii nu merg la vot este lipsa de incredere, atat in institutiile democratice ale statului si in persoane, dar si lipsa de incredere in partidele politice.
   Dvs. vorbiti de un procent de 80%. Credeti ca e atat de mare procentul celor care nu vor vota…?
   Din sondaj – v. paginile 17 si 18 – cred ca s-ar putea estima absenteismul in jurul a putin peste 30%. Nu cred ca atinge 40%. Desigur… s-ar putea sa ma insel. Acolo se spune ca „ponderea celor care nu ar
   vota este sub-estimata intrucit sondajul CURS nu i-a luat in calcul pe alegatorii care sunt in prezent plecati din tara (cca.
   12% -15%).”. Deci ca sa facem o aproximatie „ochiometrica” 🙂 … stiu si eu, sa zicem ca ar fi in jur de 30-33%. Nu ar fi mult comparativ cu alte tari, unde procentul absenteistilor este chiar mai mare. Dar, de acord cu Dvs., o cercetare sociologica serioasa se impune. Este revelator, apropo de acest subiect, ce spuneti: „80% dintre români sunt o majoritate democratică de care nu ţine nimeni cont. Asta ar trebui să pună pe gânduri clasa politică, dacă ar avea gânduri, desigur.”.

   Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 5, 2011 | Răspunde

 2. Bună analiză. Oricum, circumspecţia e o atitudine potrivită cu privire la sondajele de pe la noi. Am serioase rezerve.

  Referitor la „arta supravieţuirii”, e o vorbă românească: nevoia te-nvaţă.

  P.S. Dacă românilor li s-ar face analizele, cred că s-ar descoperi lipsuri masive. Apropo de supravieţuire.

  Comentariu de Roxana Iordache | aprilie 5, 2011 | Răspunde

  • @Roxana Iordache
   Cu privire la ce anume din continutul acestui sondaj sunteti circumspecta? Sau… poate mai corect era sa spun ca aveti rezerve?! E Ok, dar fata de ce anume din acest sondaj? Sau fata de tot sondajul?

   Da.. te invata nevoia… numai ca nu trebuia sa ajungem intr-o asemenea situatie, cum e cea descrisa de sondaj. Ca nevoia te invata intotdeauna, dar de ce trebuie sa fie intotdeauna prost? Inseamna ca nu am invatat cum trebuie lectia asta. Ca sa trecem la urmatoarea.

   Romanilor li s-au facut analizele, Nu a fost mai demult chestia aceea organizata de Ministerul Sanatatii ca toti sa-si faca analizele gratis? Numai ca problema este urmatoarea: in conditiile actuale daca cineva, Doamne fereste, se imbolnaveste si „veniturile gospodariei nu-i ajung nici pentru strictul necesar”, ce face in asemenea conditii? Poate fi vorba de medicamente scumpe, sau internare, care sa coste destul de mult. Nu este deloc simplu. Totusi, cred si sper sa oamenii se descurca. De asta am si zis ca e vorba de o arta a supravietuirii. Sa nu uitam ca sunt 37% care declara ca veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar…

   Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 5, 2011 | Răspunde

  • Si multumesc pentru apreciere! 🙂

   Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 5, 2011 | Răspunde

 3. Multumesc pentru comentarii!

  Comentariu de Motanul Incaltat | aprilie 5, 2011 | Răspunde

 4. […] delicvent încarcerat de căldura primaverii- piere încet-încet printre piscuri de munţi şi se-ascunde-n resemnare în Antartica […]

  Pingback de Refrenul din melodia unei zile însorite « Gabriela Elena | aprilie 6, 2011 | Răspunde

 5. […] cine îţi dă numele, iar acesta ce le oferă celor din […]

  Pingback de Cum te numeşti? « Gabriela Elena | aprilie 8, 2011 | Răspunde

 6. […] de fiecare dată când te trezeşti din somn ţi-ai putea aminti ceea ce ai visat, probabil până în ziua de azi lumea ta ar fi fost deja […]

  Pingback de Clădim în fragilitatea visului « Gabriela Elena | aprilie 9, 2011 | Răspunde

 7. […] dintre cele două interpretări vă place mai […]

  Pingback de De acord? « Gabriela Elena | aprilie 11, 2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: