Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Incep certurile in USL? Asa de repede?

Iata ce aflam din Gandul:

Ponta: Voiculescu este singura vulnerabilitate a USL, „nimic nu îi face mai bine lui Băsescu decât orice ieşire publică a lui”

de Marian SULTĂNOIU

Voiculescu îi cere lui Ponta „inteligenţă”: Avem nevoie de inteligenţa de a depăşi delimitarea de „vulnerabilităţi” inventate

Voiculescu a băgat USL în ceaţă. Nimeni nu ştie cum a fixat data până la care va fi suspendat Băsescu

Nu m-as fi asteptat ca atat de repede vor incepe animozitati in USL. Asa cum rezulta din aceste articole, adevarul este ca Voiculescu a gresit pentru ca a facut aceste declaratii fara sa se consulte cu partidele din coalitie si cu co-presedintii acesteia – Victor Ponta si Crin Antonescu.

Vasile Dancu spune ca acest conflict intre Ponta si Voiculescu ar fi o miscare intre doua placi tectonice si apreciaza ca:

„”USL ar trebui privit dintr-o dubla perspectivă, dintr-o dublă raţiune a naşterii acestei uniuni. O raţiune a vechii generaţii de politicieni, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, care au pierdut în ultima vreme şi au de luat, oarecum, o revanşă. Aceasta ar fi raţiunea conservatoare. Pe de altă parte, ea se întâlneşte cu tendinţa de înnoire. Ponta şi cu Antonescu vor un alt tip de politică. USL ar putea să o ia într-o direcţie sau în alta: spre conservatorism, şi atunci ar muri foarte repede, sau spre continuarea reformei partidelor şi a statului. Prima bătălie între aceste plăci tectonice care se află la baza USL s-a dat acum între Ponta şi Voiculescu. Cred că Ponta a simţit acest lucru şi a văzut că deja apare un nou obstacol în a crea o nouă paradigmă politică”, a explicat Vasile Dâncu.” (subl. mea)

Iar Sebastian Lazaroiu este de parere ca adevarata miza a acestui conflict ar fi postul de premier pentru Dan Voiculescu.

Dar, pe langa ipoteza facuta de Lazaroiu, judecand cel putin dupa cum s-a comportat Dan Voiculescu, ar mai putea fi inca cel putin doua posibile explicatii pentru gestul sau de a face aceste declaratii. Ar putea fi vorba de dorinta lui Voiculescu de a fi un lider, daca nu chiar principalul, al USL, facand declaratii fara sa se consulte cu partenerii de coalitie, dar care trebuie luate in seama. O alta posibila explicatie ar fi diversiunea. Si ar mai putea fi una, legata de faptul ca Voiculescu ar dori ca PC sa fie un partid important in coalitie, un glas de luat in seama, desi un partid minuscul. Nu exclud, evident, ca s-ar putea sa fie si alte posibile motive. Cert este faptul ca ceea ce a facut Dan Voiculescu arata defectul de constructie al USL, acest PC. Asta imi pare ca s-ar putea spune cel putin pana acum. Liderul conservatorilor nu cred ca va accepta supusenia fata de cele doua mari partide ce alcatuiesc USL. Cred ca e vorba, mai degraba, de o teama ca atat el, cat si minusculul sau partid, ar putea fi marginalizati in cadrul USL. Voiculescu a dorit intotdeauna ca el si partidul sau sa conteze pe scena politica. Numai ca PC este un partid prea mic pentru asta, care nici nu ar putea intra in Parlament de unul singur. O modalitate de a nu fi uitat este si aceea de a fi cel putin foarte vocal. Mie mi se pare ca PSD a incercat sa scape de PC, trimitandu-l in bratele PNL. Or, marginalizarea pe scena politica a PC ar putea sa insemne, practic, sfarsitul acestui partid. Din ceea ce a declarat Dan Voiculescu:

„”Orice dispută ne-ar decredibiliza încă înainte de a începe să funcţionăm. Am convingerea că, treptat, toată lumea va înţelege asta. Avem nevoie de inteligenţa de a depăşi un discurs defensiv prin care ne justificăm de «alianţele cu mogulii» şi ne delimităm de «vulnerabilităţile» individuale ale PSD, PNL sau PC, inventate chiar de tabăra portocalie. Această Uniune nu trebuie să-şi ceară scuze pentru nimic. În comparaţie cu regimul Băsescu, Uniunea Social Liberală este imaculată. Am avea de pierdut doar dacă am prelua temele Băsescu. Şi n-o vom face”, a mai spus preşedintele fondator al PC.”

rezulta si un usor santaj: „”Orice dispută ne-ar decredibiliza încă înainte de a începe să funcţionăm. Am convingerea că, treptat, toată lumea va înţelege asta.” Cu alte cuvinte, domnia sa ar putea, daca ceva nu-i convine, sa creeze si alte dispute, desi are convingerea ca toata lumea, „treptat”, va intelege ca aceste dispute sunt de prisos. Dar nu ar fi mai simplu sa se consulte cu partenerii de coalitie inainte de a lansa dispute? Ca pana in prezent, nici Ponta si nici Antonescu n-au lansat „dispute”, ci Dan Voiculescu, cu declaratii „incendiare”, trecandu-i cu vederea pe cei doi. Din ceea ce a spus, Voiculescu pare sa arate ca nici Ponta si nici Antonescu nu ar fi bine sa intre in dispute cu dansul, dispute pe care tot domnia sa le pune pe masa. Eu sper ca PSD si PNL sa nu cada intr-o asemenea capcana. Iar PC si dl. Voiculescu ar trebui sa se gandeasca bine de tot inainte de a mai aduce in dezbatere dispute care sa decredibilizeze coalitia. Atitudinea curajoasa a D-lui Ponta, care l-a numit vulnerabilitate,  si cea a D-lui Antonescu, care s-a delimitat de declaratiile presedintelui fondator al PC, ar trebui sa-i indice acestuia din urma cine decredibilizeaza, de fapt, USL.

februarie 11, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: