Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Despre fortele armate aeriene…

… intr-un foarte interesant articol de pe blogul Civitas’99, pe care il recomand a fi citit cu atentie. De asemenea comentariile sunt foarte interesante!

Soluţia bulgară?!

de George Visan

Editorialul D-lui Visan ne vorbeste despre o problema importanta: in ce masura Romania isi poate asigura suveranitatea spatiului aerian si care ar fi solutia. Problema este delicata. Resurse financiare nu prea sunt…Si nu se vede pe termen scurt lucrul acesta. Totusi mi se pare ca nu se arata foarte clar in editorial cat de presanta e aceasta problema. Sigur, absolut de acord, ca aceasta incapacitate pe termen scurt nu trebuie sa se transforme intr-una pe termen lung. Este un comentariu interesant care face referire la celebra declaratie a lui Tariceanu, si anume ca „Romania nu este amenintata astazi de nimeni…„, dar si la „pacea universala” a lui Kant. Editorialul trateaza o tema serioasa, de actualitate. Pe de alta parte cred ca Dl. Visan a vrut sa traga si un semnal de alarma, cred ca nu ma insel.  Articolul merita citit!

ianuarie 26, 2011 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. Mersi de preluare – dar titlul ar suna mai bine – despre fortele aeriene sau despre aviatia militara.

  Comentariu de George Visan | ianuarie 26, 2011 | Răspunde

  • Cu placere! Editorialele pe care le scrieti sunt foarte interesante.
   In privinta titlului, am cautat sa fiu, cum sa spun, mai mult sugestiv decat corect (absolut corect). Adevarul e ca problema tratata de Dvs. e ingrijoratoare. Am vazut si comentariile… Este vorba de o problema militara, sau, mai corect spus, de ce nu?, despre o carenta in capacitatea noastra militara de a ne asigura securitatea spatiului aerian. O carenta a fortelor armate. Am cautat sa fiu sugestiv in acest sens.Un titlu de genul „Despre fortele aeriene” nu indica aspectul militar, or despre asta e vorba. Iar celalalt: „Despre aviatia militara” nu sugereaza punctul nevralgic – adica forta. Situatia nu se poate sa nu te ingrijoreze (macar putzin):

   „Incapacitatea României de a-și asigura suveranitatea spațiului aerian pe termen scurt este confirmată chiar de guvern. Cine aruncă o privire pe Strategia Fiscal Bugetară pe 2011-2013 care detaliază chetuielile și veniturile bugetare pe următorii doi ani, la capitolul cheltuieli pentru apărare națională, respectiv programele de înzestrare ale Ministerului Apărării pentru dotarea și modernizarea forțelor armate, apare o formulare prolixă: Soluție alternativă pe termen scurt pentru asigurarea suveranității spațiului aerian național.”

   „În primul rând nu există alternativă la suveranitate şi în al doilea rând nu ştim ce înseamnă termen scurt – sa fie vorba de 3-5 ani până se vor găsi fonduri pentru a se achiziționa un avion nou? De asemenea trebuie avut grijă ca soluţia pe termen scurt să nu se transforme în una pe termen lung. Există totuşi posibilitatea reluării achiziției de F-16 în 2011 dacă este contractat un împrumt extern sau SUA ar fi dispusă să relaxeze condițiile de plată. Aviația militară îşi menține opțiunea aprobată de CSAT pentru achiziționare pe termen scurt a unor avioane F-16 și începând cu 2022-2025 achiziția de avioane F-35.”

   „Pe lângă dispariția capacității independente de asigurare a securității spațiului aerian există riscul pierderii capitalului uman, cel mai valoros element al Forţelor Aeriene (antrenarea unui pilot militar de avioane supersonice costa 1-2 milioane de dolari). Există astfel riscul ca România să se găsească în situaţia Austriei, care la un moment dat, din cauza unui proces de achiziție controversat a rămas cu doar 9 piloţi activi de avioane de vânătoare (situația s-a remediat între timp), dar nu trebuie uitat faptul că Viena nu este membră NATO.”

   Sigur, suntem in NATO, dar capacitatea proprie, ca sa zic asa, de aparare nu trebuie neglijata. Asa cum suna si titlul editorialului Dvs. – Solutia bulgara?! – reiese ca avem o problema in ceea ce priveste solutiile, a se vedea si „?!” de la sfarsit. Iar cauzele sunt legate de situatia bugetara precara…

   Daca imi amintesc bine, foarte asemanator am fost prinsi pe picior gresit si in cel de-al doilea razboi mondial… Este adevarat ca, actualmente, „Romania nu este amenintata de cineva”, dar mi se pare ca pana la o stare de „pace eterna” in aceasta lume, asa cum spunea Kant, mai este destul de mult…

   Editorialul mai scoate in evidenta un aspect grav, as zice… Si anume ca ineficienta economia generala a tarii – caracterizata printr-un PIB destul de mic, in comparatie cu alte tari europene – isi pune, intr-un mod negativ, amprenta asupra bugetului destinat apararii… Criza economica isi spune cuvantul si (cel putin asta e perceptia mea) nu prea se vede o redresare rapida a situatiei economice a Romaniei…

   Foarte interesant si editorialul despre Schengen si relatiile franco-romane! Felicitari!

   Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 26, 2011 | Răspunde

 2. Problema tine de securitate nationala si de politica externa. Nu poti sa fi credibil ca aliat, ca furnizor de securitate (cum e Romania in momentul de fata) daca externalizezi protectia aeriana a propriului teritoriu. Romania isi putea permite la pibul din 2007 sau 2008 o achizitie de avioane noi – acum chiar daca ar exista banii exista ar exista o fereastra de timp in care securitatea spatiului aerian nu ar putea fi asigurata.

  Comentariu de George Visan | ianuarie 28, 2011 | Răspunde

  • Nu pot decat sa sper ca nu e un lucru grav pana la urma. Poate au fost si cauze obiective ca s-a procedat asa, faptul ca nu au fost achizitionate avioane noi cand PIB-ul permitea acest lucru. Este o speculatie, dar ma gandeam ca poate ca s-a procedat asa tocmai pentru a nu irita Rusia, apropo de Zona Marii Negre. Dvs. ce parere aveti? O asemenea ipoteza este consistenta? Ma gandeam si la afirmatia de atunci facuta de Tariceanu, ca Romania nu este ameninatata de nimeni. Poate ca daca s-ar fi achizitionat avioane noi si performante, Rusia ar fi privit acest lucru drept o amenintare NATO la adresa ei. S-a vazut ca rusii sunt foarte sensibili la chestiuni de genul asta. Poate ca este suficient doar atat, cel putin pana acum, iar NATO ne poate asigura protectia spatiului aerian. Asta pe langa problemele de ordin financiar, cele de acum. O intarire a fortelor aeriene NATO in Balcani ar putea genera iritarea Rusiei si ar putea provoca o reactie similara a Rusiei in Zona Marii Negre. Cum ati avansat si Dvs. ipoteza in editorialul despre Schengen, nici Franta si nici Germania nu vor sa supere Rusia. Cu atat mai mult nu vor sa alimenteze o reactie dura din partea Rusiei. Probabil ca nici SUA nu este interesata de asa ceva.

   Comentariu de Motanul Incaltat | ianuarie 29, 2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: