Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Sondajele…

Gandul titreaza:

59 % dintre români plâng după comunism, în vreme ce 1% recunosc că au fost securişti

iata ce spune printre altele:

44% dintre români afirmă despre comunism că a fost o idee bună, dar prost aplicată, în vreme ce 83% dintre ei susţin că n-au suferit de pe urma vechiului regim, potrivit unui sondaj realizat de CSOP pentru Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

Românii au o poziţie ambivalentă faţă de comunism şi ceea ce a însemnat acesta: deşi cei mai mulţi dintre ei cred că a existat o formă de represiune, că liderii regimului au beneficiat de privilegii, că victimele regimului comunist ar trebui să fie despăgubite (48%), 59% dintre ei susţin că instaurarea comunismului a fost un lucru pozitiv, noua orânduire – o idee bună, iar problema accesului la dosarele Securităţii şi adoptarea unei legi a lustraţiei sunt puţin sau deloc importante (52%).

Astfel, 44% dintre cei intervievaţi în cadrul sondajului Atitudini şi opinii despre regimul comunist în România afirmă despre comunism că a fost o idee bună, dar prost aplicată, în vreme ce unul din 8 români consideră nu doar că a fost o idee bună ci şi bine aplicată, puţin sub 30% dintre conaţionali afirmând că a fost o idee greşită.

Pe aceeasi tema interesant este si editorialul lui Marian Sultanoiu:

20 de ani de democraţie ne-au întors cu faţa la comunism

de Marian SULTĂNOIU

Autorul arata:

„Felul în care tot mai mulţi români se raportează la tabloul general al jumătăţii de secol comunist, impus de Uniunea Sovietică şi menţinut de dictaturile Dej şi Ceauşescu, în România, denotă degringolada totală în care ne aflăm de câţiva ani încoace. Un sondaj realizat de CSOP pentru Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc – al doilea în ultimile patru luni – arată, o dată în plus, că românul se simte tot mai dezarmat, mai dezarticulat din punctul de vedere al demnităţii şi personalităţii sale şi mai puţin pregătit să facă faţă unui stat care îl sacrifică fără menajamente.

Este la îndemâna conducătorilor unui stat în derivă să iasă în faţa naţiunii şi să-i ceară patetic şi surd la răspunsuri neconvenabile „să strângă cureaua”, „să mai pună o haină în plus”, „să mai dea administraţiei 5 procente din pensie, 25 din salariu şi un an din educaţia şi viaţa propriului copil”, în ultimă instanţă să-i ceară perfid „să fie solidar în momente grele, prin care trece ţaarrraaa”, după ce aceleaşi personaje, aceleaşi feţe, aceiaşi politicieni s-au rotit prin toate partidele şi toate guvernele timp de 20 de ani, până au dat ţara de gard, îngropând-o de-a binelea, bătându-şi joc de milioane de oameni, care, în decembrie ’89, au ieşit pe stradă conştienţi că dictatura lui Ceauşescu este apogeul unei orânduiri, în esenţă criminală.

La ce cote ale disperării a fost adus un popor care, la 20 de ani de la căderea comunismului într-un întreg lagăr şi de la îngroparea cuplului Ceauşescu în Ghencea Militar, să susţină că nu a avut de suferit de pe urma comunismului (83 la sută), că doctrina comunistă a plecat de la o idee bună, dar că a fost prost aplicată (59 la sută), şi mai ales să considere valabilă o economie exclusiv planificată (peste 50 la sută)?!

Cât de lipsit de protecţie şi al nimănui, stopat în aspiraţiile sale sociale şi profesionale se simte un român dacă ar fi de acord, după atâţia ani, să trăiască într-o economie exclusiv planificată pentru a beneficia de reversul medaliei – locuri de muncă asigurate, locuinţă, şcoală etc.?!

Pot fi blamaţi cei cărora li s-a făcut astăzi, la două decenii de la „eliberare”, lehamite de această buimacă libertate?! În niciun caz, atâta timp cât tocmai ei au fost cobaii „implementării” unei idei colosale, dar extrem de prost aplicate timp de 20 de ani în România – democraţia.” (l-am reprodus integral pentru ca e foarte tare! sublinierile in text imi apartin.)

 

 

decembrie 10, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. […] romaneasca un foarte mare numar de nostalgici dupa regimul comunist; de vazut pe aceasta tema si aici. Or, in asemenea conditii socio-politice un regim monarhic in Romania, la ora actuala, n-ar fi, […]

    Pingback de Va invit sa cititi… « Motanul Incaltat | iulie 31, 2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: