Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Replici Udrea-Basescu

Mediafax:

Udrea: Nu PDL e principalul subiect când vine vorba de corupţie. Nu e un partid de sfinţi

„”Nu PDL este principalul subiect atunci când vine vorba de corupţie. PDL nu este un partid de oameni perfecţi, de sfinţi. Partidul a crescut mult în ultimii ani. Sunt şi oameni care fac greşeli. Ar trebui introduse criterii de selectare, promovare a membrilor de partid pentru a nu ajunge pe funcţii oameni asupra cărora planează suspiciuni de corupţie. Însă o simplă suspiciune nu este suficient ca cineva să fie acuzat de corupţie”, a declarat Elena Udrea pentru „Gândul”, comentând declaraţiile preşedintelui Băsescu privind corupţia din PDL.

Ea a mai arătat că problema corupţiei nu este una întâlnită doar în politică. „Corupţia este una dintre problemele pe care le avem în România, motiv pentru care avem şi MCV (mecanismul de cooperare şi verificare – n. red.) pe justiţie”, a mai spus Udrea, citată de „Gândul”.

În ce priveşte votul dat de PDL în cazul Ridzi în Camera Deputaţilor, Udrea a spus că nu cunoaşte care au fost argumentele care au stat la baza votului, însă „este bine totdeauna să laşi justiţia să îşi facă treaba, tocmai pentru a nu crea suspiciuni”.

………………………………………………………………………………………………………………..

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR, că, dacă PDL nu revine cu fapte la ceea ce susţinea când era în opoziţie pe tema anticorupţiei, atunci îşi diminuează şansele de a mai fi un partid important pe eşicherul politic.

„Dacă nu revine cu fapte la ceea ce susţinea când era în opoziţie, PDL-ul îşi diminuează şansele de a mai fi partid important pe eşicherul politic. Sunt convins că va recupera în 2011 şi 2012 ceea ce a pierdut ca urmare a măsurilor anticriză. Dar dacă nu va reveni şi la discurs, şi la acţiune anticorupţie în interiorul său, nu va reatinge cifrele la care ar merita să revină, pentru că este partidul care şi-a asumat tractarea acestei ţări prin criză şi va avea succes – ţara a evitat derapajul, va începe să crească”, a spus şeful statului.

Preşedintele a declarat, miercuri, că decizia din Comisia juridică a Camerei în cazul Ridzi este inadmisibilă din punctul de vedere al PDL, menţionând că speră ca plenul să fie „mai înţelept”.

Băsescu a spus, la TVR, că decizia este inadmisibilă din punctul de vedere al PDL, pentru că nu poţi critica faptul că Parlamentul îl protejează pe Adrian Năstase şi, în acelaşi timp, să nu permiţi anchetarea unui fost ministru din propria tabără.” „(subl. mea).

Blaga nu a zis nimic… Monica Macovei si Cristian Preda tot mai marginalizati…?

Pe de alta parte iata ce zice The Economist:

The Economist: Traian Băsescu ar putea adopta modelul Putin, revenind la putere ca premier după 2014

Basescu e vazut ca fiind „fermecator dar dificil „, in textul original – „charming but dodgy”.

„”Scandalurile, în parte politizate, au afectat imaginea fostului căpitan de navă, deşi el ar mai putea reveni, în stil Putin, ca prim-ministru după expirarea mandatului său, în 2014”, afirmă revista.

Într-un articol publicat cu supratitlul „România dezamăgitoare”, The Economist trece în revistă problemele economice şi de infrastructură cu care se confruntă România, afirmând că, „pe hârtie, programul de reformă (al guvernului) pare impresionant, dacă nu ar fi fost întârziat”.

„Dar mulţi se îndoiesc că acesta poate vindeca bolile perene ale corupţiei, birocraţiei şi serviciilor publice de slabă calitate”, adaugă revista, reamintind că Guvernul este o coaliţie nepopulară formată din PDL, „partidul preşedintelui fermecător, dar dificil” Traian Băsescu, şi o alianţă a minorităţii maghiare. „Nici chiar criticii nu-l acuză de populism ieftin”, apreciază The Economist.

si:

„”Victoriile anterioare, cum a fost alegerea lui Băsescu în «revoluţia portocalie» din decembrie 2004, s-au dovedit efemere”, adaugă The Economist. „Cei mai mari suporteri ai lui (Băsescu) se află acum în străinătate. Mulţi salută îmbunătăţirea relaţiilor cu Moldova (o provincie a României de dinainte de război, unde el a promovat emiterea de paşapoarte româneşti). Atlanticist ferm, el este unul dintre puţinii aliaţi care le-au mai rămas georgienilor, care se simt părăsiţi de majoritatea prietenilor vechi. Ar putea vota pentru el acolo, indiferent ce ar face poporul său”, afirmă revista.

The Economist apreciază că problema cea mai urgentă a României o reprezintă economia, reamintind că, după aderarea la UE, în 2007, România s-a bucurat de un boom de trei ani, când creşterea anuală atingea 8 la sută. „Acolo unde un guvern prudent ar fi frânat, România a apăsat acceleraţia”, iar prăbuşirea din 2009 a determinat ţara să ceară un împrumut de 20 de miliarde de euro de la FMI în 2009, însoţit de condiţii dure şi reducerea cu 25 la sută a salariilor în sectorul public, concedierea a peste 100.000 de angajaţi şi, în urma opoziţiei Curţii Constituţionale faţă de legea pensiilor, creşterea la 24 la sută a TVA.

The Economist afirmă că mulţi români consideră Banca Centrală drept cea mai solidă instituţie, aceasta reuşind să menţină leul relativ stabil şi inflaţia redusă şi să supravegheze sistemul financiar, dar neputând să relanseze creşterea.

Creşterea exporturilor reprezintă un punct pozitiv, însă exporturile reprezintă numai o mică parte din economie, în timp ce construcţiile se află încă în dificultate, ca şi investiţiile şi cheltuielile de consum. „Ajutorul poate veni din cele 30 de miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană pentru modernizarea României, cel mai mare şi mai sărac dintre noii membri”, afirmă revista.”

Iar Udrea e vazut drept o „blonda vivace si instarita„,  in textul original – „a vivacious and wealthy blonde”.

„”Un exemplu de bune intenţii, cu rezultate slabe vine de la Snagov, o mănăstire situată pe o insulă unde se presupune că a fost îngropat adevăratul Dracula, un prinţ numit Vlad Ţepeş. Cu multă fanfară, autorităţile au construit un pod peste lac (…), în speranţa că vor atrage turişti”, comentează The Economist. „Noul ministru al Turismului, Elena Udrea (o blondă vivace şi înstărită), vrea ca (Ţepeş) să devină personaj central” şi îi conduce pe ambasadorii străini într-un „tur Dracula” la castelele acestuia. „Dar pentru vizitatorii mai umili, găsirea drumului nemarcat către Snagov este dificilă. Podul prost construit este ca un spin în ochi. Un călugăr morocănos cere o taxă considerabilă şi îi numeşte pe ţiganii (romi) locali pleavă”, adaugă revista.

The Economist afirmă că nici investitorii străini nu se înghesuie să profite de solul fertil şi peisajele frumoase ale României sau de forţa de muncă flexibilă, ieftină şi poliglotă, iar serviciile sunt subdezvoltate. „Investitorilor le place siguranţa, nu stilul întunecat şi brusc de luare a deciziilor care caracterizează politica românească”, afirmă revista, adăugând că investitorii se plâng şi de judecătorii ignoranţi şi incompetenţi şi dând drept exemplu Petrom, care încearcă în zadar să determine tribunalele să îi identifice corect pe reclamanţi, să specifice valoarea daunelor în sentinţe şi să unifice cazurile identice.”(subl.mea)

Foarte interesanta aceasta perceptie: Basescu este asociat cu Putin. Ma intreb de ce? Este de observat ca e vazut, probabil ca din punctul de vedere al stilului personal, al ideilor, al modului de a conduce, apropiat, ca tipologie, de Putin si nu de vreun lider din Vest (cu atat mai putzin  de un Obama sau Sarkozy). Deci este vazut in asociere cu Estul si nu cu Vestul, desi The Economist recunoaste ca Basescu este „un ferm Atlanticist”.  De remarcat si chestiunea cu: „stilul întunecat şi brusc de luare a deciziilor care caracterizează politica românească.

decembrie 10, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

  1. […] Cretu, Oana Niculescu Mizil,  Popa Teapa,  Alianta Dreptei, Mirela Pete, Chat Noir, Atitudini, Motanul Filozof, […]

    Pingback de Campaniile electorale viitoare se vor desfasura prin intermediul Internetului spune Elena Udrea « Hai ca se poate! | decembrie 10, 2010 | Răspunde

  2. […] Cretu, Oana Niculescu Mizil,  Popa Teapa,  Alianta Dreptei, Mirela Pete, Chat Noir, Atitudini, Motanul Filozof, […]

    Pingback de Vladimir Putin a declarat că nu are încredere în sistemul de informaţii externe al SUA « Dum spiro, spero | decembrie 10, 2010 | Răspunde

  3. […] Cretu, Oana Niculescu Mizil,  Popa Teapa,  Alianta Dreptei, Mirela Pete, Chat Noir, Atitudini, Motanul Filozof, Razvan, […]

    Pingback de Campaniile electorale viitoare se vor desfasura prin intermediul Internetului spune Elena Udrea | decembrie 17, 2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: