Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Sensibilitati maghiare

Iata ce aflam de pe Mediafax:

Ambasadorul Ungariei: Teatrul Naţional nu e locul potrivit de sărbătorire a pierderii Transilvaniei

Iata ce se spune in articol:

„”Nu avem niciun fel de problemă cu Ziua Naţională a României. Asta a fost o problemă legată de sensibilităţi ale părţii ungare. Teatrul Naţional din Budapesta este un loc de importanţă specială pentru noi în dezvoltarea naţiunii şi, din acest punct de vedere, Teatrul Naţional din Budapesta nu este cel mai potrivit loc de sărbătorire a pierderii Transilvaniei din partea Ungariei”, a spus ambasadorul la finalul unei ceremonii desfăşurate la MAE cu ocazia împlinirii a 90 de ani de relaţii diplomatice bilaterale româno-ungare.

El a adăugat că înţelege că este vorba despre Ziua Naţională a României, dar a subliniat că această zi, pentru unguri, este una sensibilă, respectiv cea în care au pierdut Transilvania.

„Înţelegem că pentru România aceasta este Ziua Naţională. Vă doresc tot ce este mai bun pentru România (…) Pentru noi, pentru maghiari, pentru unguri, această zi este ziua când noi am pierdut Transilvania. Trebuie şi partea română să înţeleagă sensibilitatea maghiară”, a adăugat ambasadorul.

iata si pozitia MAE cu privire la acest lucru:

„MAE a constatat „cu regret”, joi, că directorul Teatrului Naţional din Ungaria, sub presiunea unor demonstraţii anunţate, a decis anularea angajamentului de a pune spaţiul instituţiei la dispoziţia ambasadei române de Ziua Naţională, misiunea diplomatică fiind deja în căutarea altei locaţii.

„Ministerul Afacerilor Externe constată cu regret faptul că directorul general al Teatrului Naţional al Ungariei, domnul Robert Alfoldi, sub presiunea unor demonstraţii anunţate de către formaţiunea politică Jobbik, a fost nevoit să anuleze angajamentul anterior de a pune la dispoziţia Ambasadei României în Republica Ungară spaţiul teatrului, pentru evenimentul care va fi organizat la 30 noiembrie 2010, cu ocazia Zilei Naţionale a României”, se arăta în răspunsul transmis la solicitarea MEDIAFAX.

MAE a precizat că face demersuri pe lângă autorităţile ungare pentru sprijin în vederea identificării celei mai bune modalităţi de soluţionare a prezentei situaţii prin identificarea unei locaţii corespunzătoare pentru desfăşurarea recepţiei cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Ministerul a amintit că în acest an relaţiile bilaterale româno-ungare au cunoscut o dinamică deosebită, fiind întreprinse în România numeroase vizite ale unor oficiali ungari de rang înalt, printre care a preşedintelui Pal Schmitt, premierul Viktor Orban şi ministrul de Externe.

„În fiecare an, Ziua Naţională a României la Budapesta a fost susţinută prin evenimente culturale în instituţiile publice de cultură de renume (în 2005, la Cinematograful Urania; în 2006, la Palatul Artelor; în 2007, la Muzeul de Arte Aplicate; în 2008, la Teatrul Thalia; în 2009, la Teatrul Central), care şi-au propus să genereze o cât mai largă cunoaştere a culturii româneşti în ţara de reşedinţă. Aceste sărbători s-au bucurat de participarea unui număr foarte mare de cetăţeni ungari şi autorităţi ale statului ungar”, a menţionat MAE.”

Deci la mijloc este formatiunea extremista maghiara Jobbik, careia, desigur, nu trebuie sa i se dea apa la moara, cum se spune. Jobbik „a prins” in Ungaria pe fondul crizei economice si financiare globale care a afectat destul de puternic tara vecina. Interesant este ca, in momente de acest gen, extremismul, fie el si cel cu conotatii etnice sau religioase, in general ma refer, deriva din dificultatile economice si financiare. Jobbik a resuscitat nationalismul maghiar. Foarte interesant ca articolul precizeaza :

„Întrebat dacă astfel nu există riscul încurajării unor poziţii extremiste, ambasadorul a răspuns: „Sper că nu. Sper că timpul pentru extremism a trecut deja, nu mai avem timp pentru extremism”.”

si mai spune, in final, ca:

„Reacţia MAE a venit după ce directorul Teatrului Naţional din Ungaria, Robert Alfoldi, a fost criticat pentru că a închiriat sala mare a instituţiei de Ziua României. Potrivit MTI, el a explicat miercuri că decizia sa de a închiria sala mare pentru o recepţie, la 30 noiembrie, înaintea Zilei Naţionale a României, nu a avut ca scop să rănească sentimentele naţionale.

Dar, pe de alta parte, se poate observa ca nu s-a ajuns la o armonizare, ca sa zic asa, in ceea ce priveste relatiile romano-maghiare, desi acestea se mentin, totusi, bune. Armonie deplina nu este, desi s-au depus eforturi mari de ambele parti, as zice eu.

noiembrie 23, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: