Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Ce nu pot sa inteleg la Victor Ponta

Voi spune foarte pe scurt ce nu pot sa inteleg la Victor Ponta si voi fi direct. In primul rand nu inteleg ideea asta cu Che Guevara, apoi cu sapca cu steluta „made in People’s Republic of China”. Eu stau si ma intreb (ma intreb, ca altceva ce as putea face?): de unde pana unde chestia cu Che Guevara, mai ales ca nici nu seamana cu faimosul revolutionar, de unde pana unde expresii precum „cozi de topor”, etc, etc… ? Cand ar fi putut sa-si aleaga cu usurinta alte modele socialiste si social democrate. Spre exemplu: Willy Brandt, Helmut Schmidt, François Mitterrand, Aristide Briand (cel care a sustinut inca din 1930 ideea de Uniune Europeana federala, in 1926 – Premiul Nobel pentru pace!). Deci nu e greu. Dl. Ponta se poate folosi si de Goaaagal 😀 , vorba colegului sau de partid Marean Vanghelie. Deci te joci putin pe calculator si gasesti. Va rog inchipuiti-va cum ar fi fost daca Dl. Victor Ponta ar fi dat o asemenea declaratie:

Modelul meu in politica este Aristide Briand!

Atunci nu cred ca Mircea Mihaies sau Mircea Cartarescu ar mai fi zis ce au zis sau Crin Antonescu sa spuna cu emfaza : „Nu ma duc pentru ca nu sunt comunist”. Hai sa ne inchipuim ca ar fi facut declaratia cu pricina. Ce mai imagine de  lider cu viziuni europene comunitare ar fi avut!! Ce  sacerdot al viziunii de Europa Unita ar fi fost! Ce imagine de intelectual socialist fin, european, deschis ideilor, ar fi avut! 🙂  Si asta fara sa renunte la ideologia social-democata, la viziunea social-democrata, pe care ar fi putut mult mai bine si mai eficient s-o promoveze. Ar fi aratat ca PSD se reformeaza intr-un spirit modern, ca exista macar o tendinta in acest sens.

Dar nu. Dl. Ponta „e” Che Guevara iar Radu Mazare e „Fidel Castro” 😆 . Deci un „cocktail exploziv” tocmai bun sa scoata masele in strada, dar care scade in sondaje si nu poate coagula fortele de opozitie. Eu nu inteleg de ce nu incearca o imbunatatire a imaginii sale politice, un update necesar, necesar si pentru PSD. O imagine care sa nu-i aduca reactii ostile in presa, ce se pot repercuta si asupra partidului. Este un lucru care poate fi evitat cu usurinta. Este greu de inteles de ce Dl. Dancu ( sau alti colegi de partid) in loc sa vorbeasca despre cat de bun era Tariceanu, nu-l sfatuieste de bine sa-l mai lase pe Che Guevara in pace. Sau poate ca o fac, dar nu se vede o „schimbare vizibila”, nu? Pe cand vedem schimbari vizibile in atitudinea PNL-ului…

noiembrie 9, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 comentarii »

 1. Eticheta de „Che Guevara” a fost lipită domnului Ponta, indirect, de domnul Mazăre. De ce sunt importanţi Che Guevara şi Fidel Castro pentru domnul Mazăre? Mă îndoiesc că are de-a face cu adevărul istoric şi cu „stânga”. Cred că domnul Mazăre este defapt sedus de ideea de luptător împotriva regimului, de „haiducie”. Personal cred că domnul Mazăre vede în Che Guevara şi Fidel Castro un fel de Toma Alimoş şi Iancu Jianu. De altfel, de aceea cele două figuri emblematice „prind” în toate ţările care nu au cunoscut îndeaproape niciodată ideologia comunistă.
  La fel există şi un curent pro Pancho Villa, relativ la revoluţia mexicană, un curent care nu a prins în România.

  Atracţia pentru revoluţie este simplă. Revoluţia luptă întotdeauna împotriva unui sistem. Atracţia se manifestă în momentul în care cineva este împotriva sistemului.

  Eu nu-l văd pe domnul Ponta „admirator de Che Guevara” şi nici de Willy Brandt, Helmut Schmidt, François Mitterrand, Aristide Briand. Eu îl văd pe domnul Ponta admirator de Tony Blair.

  Comentariu de Bibliotecaru | noiembrie 9, 2010 | Răspunde

 2. Multumesc pentru comentariu, foarte interesant! Eu tocmai asta si spuneam: Dl. Ponta ar trebui sa-si imbunatateasca imaginea sa politica si discursul. Radu Mazare nu este seful partidului. Victor Ponta, da. Ar trebui sa gaseasca cele mai eficace cai de a promova partidul si viziunea social-democrata. Or, cel putin pana acum, nu prea se vede lucrul acesta. Este adevarat ca putem vorbi si de oportunismul PNL-ului. Dar Dl. Ponta nu a dovedit subtilitate si abilitate diplomatica in a respinge ceea ce a zis Crin Antonescu (practic nici nu a respins) si nici in a respinge atacurile aparute in presa. Nu cred ca o cale eficienta este aceea de a abuza de cuvintele: „propaganda nazista”, „Goebbels”, „Rosenberg”, „ucigasii care fac pe naivii”… De unde pana unde? Daca cineva este marlan, asta nu inseamna, neaparat, ca este fascist sau nazist. Trebuie sa spun ca eu nu sunt de acord cu denigrarile de niciun fel. Una e critica si altceva este denigrarea. Si poti sa critici pe cineva fara sa-l denigrezi.
  Asocierea cu Che Guevara nu-i prieste si, dupa cum se vede, nu prieste nici partidului. De asemenea ar trebui sa-si imbunatateasca discursul. Spre exemplu, discursul tinut la Congres a starnit reactii cat se poate de ostile si o critica dura in presa. Eu nu cred ca un Tony Blair ar fi tinut un astfel de discurs. Iar Ponta este un admirator al lui…?!
  Pe de alta parte pe Dl.Ponta nu-l prinde un astfel de tip de atitudine. Eu cred ca lucrul acesta este cat se poate de vizibil. Sunt, spre exemplu, oameni care au gura mare, excentrici, extrovertiti, si care intra perfect in acest rol. Ei, Dl. Ponta nu intra in rolul acesta. Nu i se potriveste. Iar echipa de imagine a PSD, daca exista asa ceva acolo, ar trebui sa tina cont de acest lucru. Mai ales ca imaginea liderului este una foarte importanta. In general vorbind, la noi, dupa Revolutie, partidele au fost „trase” de lider. Asa s-a intamplat, spre ex., si cu PSD, pe vremea lui Ion Iliescu, dar si cu PDL, cand lider era Traian Basescu. Sub acest aspect Dl. Ponta trebuie sa fie „locomotiva” partidului. Intrebarea care se pune este: va putea Dl. Ponta sa devina o locomotiva pentru PSD? Ramane de vazut…

  Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 9, 2010 | Răspunde

  • Mai întâi, eu cred că este foarte bine că domnul Ponta nu răspunde la „prostioarele” spuse de domnul Crin Antonescu. Personal eu m-am bucurat că domnul Antonescu a fost cel care a câştigat şefia PNL, mă aşteptam însă la o evoluţie a domniei sale or, până acum, am constat numai involuţii. Din păcate, dintre PNL-iştii care apar la TV, astăzi domnul Antonescu pare cel mai lipsit de argument dintre toţi. Acest discurs vehemento-pamfletar este bună o dată. Folosit de fiecare dată, devin foarte dăunător… şi pentru noi, şi pentru PNL.

   PNL are o supărare din faptul că, deşi aparent domnul Crin Antonescu era pe cai mari… simpatia pentru domnia sa începe a se dezumfla. În loc să tragă concluzia că drumul discursului vehement este greşit, domnul Antonescu înţelege să lovească în toată lumea în speranţa că va lua electorat de la toţi.

   Trecând la mârlănie nu este egal nazism… nu este vorba neapărat de mârlănie, ci de supunerea faţă de lider (Führerprinzip), asta conduce la epitetul de nazist.

   Cel mai cuminte lucru pentru domnul Ponta este să nu se lanseze în nici o dispută, pe nici un subiect. Orice dispută, care nu are miză politică reală, înseamnă energie consumată inutil.

   Comentariu de Bibliotecaru | noiembrie 10, 2010 | Răspunde

   • O reactie la ceea ce a declarat Crin Antonescu a si venit din partea PSD, cum era si de asteptat:
    http://nastase.wordpress.com/2010/11/10/cine-l-a-ajutat-pe-traian-basescu-sa-castige-alegerile/
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/nastase-exista-o-presiune-din-partea-unei-zone-a-pnl-pentru-o-alianta-cu-pdl-205526.html
    Pe de alta parte exista o tendinta accentuata de a folosi in limbajul politic cuvinte de genul: comunism, nazism, drept „gratulari reciproce”, lucru care, personal, nu-mi place. Ar trebui, cred, mai mult calm, mai multa luciditate si evitarea unui discurs de genul acesta. Inclusiv evitarea oricarui fel de denigrare! Dupa cum am si spus: una e sa critici pe cineva, alta este sa-l denigrezi. Poti sa critici pe cineva si fara sa-l denigrezi. Spre ex: Antonescu i-a facut pe pesedisti comunisti, Victor Ponta vorbeste de Goebbels, referitor la marlanii, denigrari, sau a folosit expresia „cozi de topor”. Nu cred ca este in regula. Fereasca Dumnezeu de vremuri de genul celor pe care le exprima astfel de cuvinte (comunism, nazism, fascism). Exista, dupa cum se vede, o nervozitate evidenta (nu numai la noi, este adevarat din pacate), dar care nu este necesara pentru ca nu rezolva, practic, nimic.
    Despre PNL… a fost intr-o poveste de dragoste cu PD, apoi cu PSD, acuma, mai nou, Crin Antonescu se declara monarhist. Tariceanu a reusit sa faca, vorba D-lui Dancu, din PNL un partid puternic din functionari publici, in loc sa puna in aplicare politici liberale si sa creeze locuri de munca in sistemul privat si sa sporeasca, sa intareasca, si prin aceasta, mediul privat. Eu stau si ma intreb: ce va mai urma? 🙂 . Se pare ca liberalii sunt plini de imaginatie, de fantezie 😆 .
    Ceea ce constat acum, in general vorbind, este o lipsa de maturitate a clasei noastre politice in integralitatea sa. Denigrarile, „gratularile” de care vorbeam mai sus exprima acest lucru. Cel putin semnaleaza acest lucru. Cred ca maturitatea ar insemna sa fie lasate „prostioarele” la o parte, vorba Dvs., si sa se concentreze cu totii pe problemele importante ale tarii. Si mai este si o slaba reactie a societatii civile. Adica ar trebui sa vedem idei, solutii, medieri de conflicte (vezi chestiunea recenta cu legea pensiilor, salarizarii, bugetului si chestiunea cu Roberta), gasirea unui acord, lucruri la care si societatea civila, reprezentantii de seama ai acesteia si cei care se pretind a fi asa ceva, ar trebui sa contribuie. In general vorbind, dupa parerea mea, acutizarea conflictelor trebuie evitata. Acestea trebuiesc aplanate, mediate, pentru a fi in cele din urma stinse, adica a se gasi, in cele din urma, calea spre consens. Nu se vede implicarea in problemele societale a ceea ce se cheama (destul de pompos) „societate civila”, sau macar a unei parti a acesteia. Ar trebui sa fie vizibila aceasta implicare si sa conduca la un lucru, in cele din urma, bun. Ca daca unul trage hais si altul cea…

    Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 11, 2010

 3. Off topic
  Blogul asta este tot al tau?
  http://www.motanulfilozof.blogspot.com/

  Comentariu de Theodora | noiembrie 9, 2010 | Răspunde

  • @Theodora
   Da, este tot al meu. Chiar te rog sa mergi si pe acela si sa citesti, daca iti face placere.

   Comentariu de Motanul Incaltat | noiembrie 10, 2010 | Răspunde

 4. […] recenzate, Mihnea Georgescu, Hoaratiu Buzatu, Chat Noir, Costi, Gebelezis, Griska,  Link-Ping, Motanul Filozof, […]

  Pingback de Seful Jandarmeriei Capitalei demis pentru ca nu a intervenit in forta la mitingul politistilor din 24 septembrie « Hai ca se poate! | noiembrie 11, 2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: