Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Reactii in presa la Congresul PSD

Iata o reactie in editorialul din Romania Libera. Excesele si duritatile de limbaj ale lui Victor Ponta, la Congres, au fost cat se poate de vizibile si nu au ramas fara ecou in presa. Dar un ecou cat se poate de negativ, si asta pe buna dreptate. Cu un minim control asupra limbajului folosit, Ponta ar fi reusit sa evite aceste critici justificate.

Ponta, indecis între Ceauşescu şi legionari

de CRISTIAN CAMPEANU

Recomand citirea intregului editorial. Aici o sa citez doar o parte:

„Sâmbătă însă, la Congresul PSD, Ponta a dovedit că nu este un tânăr confuz, care nu şi-a găsit valorile în care să creadă, ci că are un sistem de convingeri care este profund nedemocratic, totalitar în esenţă şi extrem de periculos.

…………………………………………………………………………………………

Că există ziarişti care se încăpăţânează să-l compare pe Băsescu cu Ceauşescu este treaba lor şi e problema lor de credibilitate. Când un lider politic face acest lucru este foarte grav. Ceauşescu a fost una dintre cele mai negre figuri din istoria României, un dictator responsabil de moartea a mii de oameni şi de suferinţa a 22 de milioane. Ceauşescu a ordonat să se deschidă focul asupra unor cetăţeni neînarmaţi la Timişoara, Bucureşti, Cluj sau Sibiu şi nu poţi minimaliza aceste acte criminale de dragul unor efecte retorice. Consecinţa unei asemenea declaraţii nu este demonizarea lui Băsescu, ci recuperarea lui Ceauşescu în zona acceptabilului şi frecventabilului, ceea ce este de neconceput. Din acest punct de vedere, la fel de inacceptabilă ar fi şi o afirmaţie de genul „Iliescu este mai rău decât Ceauşescu”. Ar fi ca şi cum socialiştii francezi care scot zilele acestea în stradă sute de mii de oameni ar afirma că Sarkozy e mai rău decât regimul de la Vichy sau ca şi cum stânga germană ar acuza-o pe Angela Merkel că e mai rea ca Hitler! În ambele ţări autorul unei asemenea orori ar dispărea a doua zi din viaţa politică. Când Ponta a făcut o asemenea declaraţie, a recuperat legitimitatea lui Ceauşescu şi continuitatea cu partidul comunist.

Dar omul nu s-a oprit aici. A recuperat şi legătura istorică cu Garda de Fier. Ponta nu s-a mulţumit să atace politicile guvernării PDL, incompetenţa, corupţia şi ce-o mai fi de atacat la actuala putere, lucru perfect legitim. El le-a refuzat „românitatea” şi i-a numit „străini”, ceea ce mută discuţia în cu totul altă zonă. Pentru un partid socialist al anului 2010 dintr-o ţară membră a Uniunii Europene să îşi demonizeze adversarii politici (pe care, de altfel, Ponta nu s-a ferit să-i numească „duşmani”) refuzându-le NAŢIONALITATEA este incredibil şi înspăimântător. România are o istorie nefericită a demonizării străinului, a alogenului (care cel mai adesea era evreul), şi este halucinant că Victor Ponta reia acest tip de retorică de esenţă fascistă. În exact aceeaşi logică rasistă poate fi plasat şi atacul la adresa diasporei, care se face vinovată, în opinia lui Ponta, de alegerea lui Băsescu. Din 1990, când susţinătorii FSN încercau să delegitimeze exilul românesc, pe cei care „n-au mâncat salam cu soia”, un asemenea atac la adresa diasporei româneşti nu s-a mai produs. Ponta trădează un parohialism periculos. Nici vorbă de „micul Titulescu”, mai curând „micul Zelea-Codreanu”.

……………………………………………………………………………………..

Dacă vrei să faci revoluţie proletară, îţi iei puşca şi pleci în munţi cu poza lui Che la piept, dar dacă vrei să joci pe piaţa democratică, atunci încerci să răstorni puterea prin acţiuni parlamentare şi printr-o ofertă electorală mai atractivă. Nu e treaba sindicatelor să dea jos Guvernul, pentru că nu le-a ales nimeni. Susţinând un act de forţă, Ponta dezvăluie o natură autoritară, mai autoritară chiar decât a lui Năstase, care era, ce-i drept, mai subtil şi mai rafinat.”

Adevarul este ca un Titulescu nu ar fi facut erorile pe care le-a facut Ponta. Se remarca o lipsa totala de diplomatie ( nu mai vorbesc de finete diplomatica) din partea acestuia. Dar… vorba lui Iliescu  ” e un elev constiincios si invata carte”… Important este sa invete ce trebuie, ca doar aspira la functia de premier! Si, iarasi, important este sa nu ramana tot timpul la nivelul de elev. Ceea ce a reusit sa demonstreze a fost o lipsa crasa de experienta si faptul ca nu a invatat nimic pana acum. Nici de la Iliescu si nici de la Nastase.  Chiar si la mitocania lui Basescu, chestia cu „maimutica”, ar fi trebuit sa raspunda intr-un cu totul alt mod. Care sa demonstreze ca este un lider! Nu ca as avea ceva cu Radu Mazare, dar Ponta, dupa cat se pare, l-a luat pe acesta drept maestru. Ca daca l-ar fi luat drept maestru pe insusi Titulescu… ce bine ar fi fost!!

octombrie 18, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: