Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Ce fenomen…! …

Iata ce am citit in Romania Libera:

Mii de firme româneşti îşi mută afacerile în Bulgaria

Articolul precizeaza:

„Mii de firme româneşti îşi mută afacerile în Bulgaria, din cauza măsurilor de austeritate impuse în România, a informat postul de radio bulgar citat de NewsIn.

Motivul îl constituie reducerea cheltuielilor şi măsurile de austeritate impuse în România, taxele mai mici şi condiţiile mai bune de afaceri din Bulgaria.

În Bulgaria, impozitul pe venit şi pe profit este 10% comparativ cu 16% în România. TVA este de asemenea mai mic.

În plus, este mult mai simplu să înfiinţezi o companie în Bulgaria, unde este nevoie de mai puţin de o săptămână şi un capital iniţial foarte mic.

Se estimează că aproape 2.500 de companii româneşti s-au mutat deja în Bulgaria. La Ruse, zilnic se înregistrează câte două firme româneşti.”

De asemenea se mai precizeaza:

„Parlamentarul Varujan Pambuccian a declarat că trebuie redusă birocraţia pentru a facilita activitatea companiilor, iar impozitele nu trebuie să fie semnificativ mai mari decât în ţările vecine.

„Este mai mult o problemă de imagine. Companiile nu vin să investească în România, care are nevoie acum de investiţii’, a arătat Nicolae Alexandru-Chidesciuc, economist şef la ING Bank. Impactul plecării companiilor în Bulgaria este foarte mic, în privinţa veniturilor pierdute, circa 0,1%-0,2%, poate 0,3% din PIB, a adăugat el.

Avocatul Denislav Marinov din Ruse a declarat că în prezent ajută la înregistrarea a patru companii româneşti pe lună, dublu faţă de perioada anterioară majorării TVA în România. Majoritatea clienţilor provin din comerţul en-gros, retail, sectorul materialelor de construcţii, transporturi şi agricultură.

Bulgaria nu este singura destinaţie a oamenilor de afaceri români. După ce presa bulgară a scris că oraşul Ruse cunoaşte deja un boom al închirierii de spaţii de producţie de către întreprinzători români, oamenii de afaceri spun că următoarea „destinaţie” ar putea fi Republica Moldova unde, de asemenea, există un cost scăzut al afacerilor.”

Iata ce precizeaza si Reuters:

Analysis: Austerity drives Romania firms to low-tax Bulgaria

By Ioana Patran

BUCHAREST | Fri Oct 1, 2010 9:36am ED

Iata ce scrie in finalul articolului:

„”What is important is that these companies will pay taxes here and not in Romania which means revenues will enter Bulgaria’s coffers,” said Borislav Stefanov, head of Bulgaria’s investment promotion agency.”

octombrie 2, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. O tactica economica foarte interesanta a Bulgariei: lasi taxele si impozitele la un nivel mai scazut decat in tara vecina si iaca cum mii de firme din tara vecina vin in tara ta! Veniturile din taxe si impozite, desi mai mici decat in Romania, merg in visteria lor! Si uite asa mai pierdem un zero virgula nu stiu cat la suta din PIB. Nu mult, dar pierdem. Destul de semnificativ atata vreme cat nu avem venituri cat ar trebui la buget. Decat sa dai faliment in Romania, mai bine activezi, cu taxe si impozite mai mici, in Bulgaria. De ce s-o inregistrezi la Giurgiu, cand la Ruse, in Bulgaria, e mai simplu si ai nevoie de un capital mult mai mic? Articolul spune ca la Ruse se inregistreaza doua firme romanesti pe zi. Oare din alea care au dat faliment pe aici, pe la noi?
    De remarcat este, totusi, amploarea fenomenului: mii de firme! Lucru ce arata ca mediul de afaceri nu e prea prietenos la noi cu intreprinzatorii privati.

    Comentariu de Motanul Incaltat | octombrie 2, 2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: