Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Taxe in plus…cozi pe masura…

Gandul ne informeaza:

Guvernul vrea să dubleze contribuţiile sociale plătite de liber-profesionişti. Ce spun noii miniştri de la Muncă şi Finanţe

Va invit sa cititi acest articol. Este vorba de modificarea Ordonantei 58/2010. Printre altele se arata:

Modificarea nu presupune însă rezolvarea problemei cozilor interminabile formate la ghişeele autorităţilor statului, ci dublarea acestora, atât prin majorarea contribuţiilor percepute acum, cât şi prin introducerea de noi contribuţii. Actul normativ, făcut public în aceeaşi zi în care premierul Emil Boc i-a demis pe Mihai Şeitan, ministrul Muncii, şi pe Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, prevede dublarea contribuţiilor sociale (pensie, şomaj, sănătate) care trebuie plătite de la 16,5% din venitul net până la 35%.

Actul normativ, care ar putea intra în vigoare de la începutul anului viitor, prevede majorarea contribuţiei de asigurări sociale de stat (pensii) de la 10% la 24,43%, a celei pentru sănătate de la 5% la 8,35% şi a celei pentru şomaj de la 0,5% la 0,78%. Conform proiectului, publicat pe situl Secretariatului General al Guvernului (SGG), se introduce obligativitatea plăţii de contribuţii sociale şi pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de 0,85% şi pentru asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale de 0,15%-0,85%, în funcţie de clasa de risc.

………………………………………………………………………………………………

Nici noii miniştri, de la Muncă şi de la Finanţe, nu par a fi în temă cu noua modificare adusă Codului Fiscal. Ioan Botiş, noul ministru al Muncii, susţine că discuţiile asupra documentului care prevede majorarea contribuţiilor sociale pentru veniturile de natură profesională au fost informale. „După ce Guvernul va avea o poziţie, o vom exprima oficial. Deocamdată, proiectul este în dezbatere publică”, a declarat Botiş. Nici la Finanţe situaţia nu este clară.

Într-un interviu în exclusivitate acordat Gândul, Gheorghe Ialomiţianu, cel care a preluat portofoliul de la Sebastian Vlădescu, susţine că „cei care obţin venituri din drept de autor şi cei care lucrează pe convenţii civile nu mai sunt obligaţi să meargă să depună declaraţie şi să facă plata”. Ministrul a adăugat că ordonanţa de urgenţă menită să aducă aceste modificări va fi, cel mai probabil, prezentată, miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern.”(subl.mea)

Voi spicui din articol si ce parere are mediul privat despre aceasta masura:

„Reacţiile mediului privat la decizia Guvernului de a majora contribuţiile sociale care trebuie plătite de liber-profesionişti
• „Noul proiect arată că avem o politica fiscală de clasa a IV-a. Aplicăm procente la sume pe care deja le ştim, doar atât putem să facem. Reglementarea îi va afecta tot pe cei cu drepturi de autor, care plătesc contribuţii la buget, dar nu va avea impact asupra maneliştilor”
Cristian Pârvan, secretar general AOAR
• „Sunt atacate cu predilecţie categoriile sociale care nu se pot grupa pentru proteste colective, aşa cum sunt liber-profesioniştii, dar nici aceşti bani care urmează a le fi smulşi liber-profesioniştilor nu vor stopa nicidecum degringolada şi atunci Guvernul se va năpusti şi asupra altor categorii sociale”
Cristian Tudor Popescu, editorialist Gândul
• „Autorităţile încearcă să potolească foamea bugetară apelând la cea mai primitivă metodă: jumuleala. Statul ne jumuleşte zicându-ne că ne protejează. Şi cel mai uşor este să le smulgi penele jurnaliştilor şi artiştilor” Indira Crasnea, preşedintele Clubului Român de Presă
• „În condiţiile în care presa trece printr-o perioadă foarte complicată, o nouă mărire a taxelor va însemna, probabil, mai puţine publicaţii şi mai puţine informaţii care ajung la cititori. Nu ştiu dacă reacţiile asociaţiilor profesionale vor fi luate în calcul, după cum s-a văzut şi în cazul taxelor pe care trebuie să le plătim acum”
Cosmina Noaghea, preşedintele Patronatului Presei Române”

Trebuie dat si un mic update:

Iata ce spune Romania Libera:

Cum va bloca UDMR dublarea contribuţiilor pentru venitu­rile din drepturi de autor?

septembrie 6, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: