Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Afganistanul… la intersectia intereselor economice ale Marilor Puteri

Iata un articol foarte bun, in care situatia este prezentata sintetic, scris de George-Adrian Visan pe blogul Civitas’99:

El Dorado afgan?

Va recomand sa-l cititi, mai ales ca si trimiterile pe care le face autorul sunt foarte interesante.

Este evident ca stirea din The New York Times nu poate lasa pe nimeni indiferent: resursele naturale ale Afganistanului s-ar cifra la 1 trilion de $ (1000 de miliarde de $) !! Afganistanul se afla la intersectia a trei Mari Puteri interesate, evident, de o asa bogatie (intr-o tara extrem de saraca, daca o privim sub prisma PIB-ului – 486$ per capita!): USA, China si Rusia. Iata un articol, semnat de Magor Csibi, de pe think.hotnews , citat de George-Adrian Visan in postarea sa, care ne da de gandit – aici.

Chestiunea Afganistanului trebuie privita cu atentie. Problema nu este simpla . Ceea ce frapeaza este faptul ca cel putin incepand din 1979 cand a avut loc invazia sovietica in Afganistan principalele mari puteri ale globului au vrut sa faca un „bine” acestei atat de sarace tari: rusii au vrut sa-i fericeasca cu comunismul, ca oamenii sa fie fericiti, nu?. Iar americanii au vrut sa-i fericeasca cu democratia si capitalismul, tot pentru ca bietul popor sa fie fericit. Mai nou, chinezii au obtinut concesionarea unui important zacamant de cupru si detin cea mai mare exploatare miniera din tara, dupa cum spune postarea d-lui George-Adrian Visan. Interesant este cum de i-a apucat pe rusi, in trecut, si pe americani, in prezent, „mila” brusca de Afganistan si cum de Osama bin Laden tocmai in Afganistan s-a dus ca sa se adaposteasca, daca o fi adevarat ca el ar fi acolo. Spun asta pentru ca nu am citit, nu am auzit de vreo dovada clara si concreta ca Osama ar fi in Afganistan. Americanii il cauta din 2001 si tot n-au reusit sa-l gaseasca, viu sau mort. Rene Descartes spunea: „ma indoiesc deci cuget”. Lasati-ma si pe mine sa cuget atunci: poate ca Osama bin Laden nici nu trebuie gasit vreodata. El reprezinta motivul perfect de razboi pentru ocuparea unei tari atat de bogate in resurse naturale, dupa cum se anunta a fi Afganistanul! Mai ales ca americanii au cheltuit sume uriase de bani in razboiul din Afganistan. Citeam mai demult ca ar fi cheltuit 1 miliard $ pe zi!! Interesant este si faptul ca atacul USA impotriva Afganistanului a fost planuit inainte de 11 septembrie 2001. Razboiul din Afganistan dureaza de 9 ani si este departe de a se fi incheiat. Sovieticii, dupa 10 ani de razboi, nu au obtinut niciun rezultat concret. Nici actualul razboi din Afganistan nu pare sa aduca vreun rezultat concret. China a obtinut pe cale pasnica concesionarea respectivului zacamant de cupru – inteligenta mutare, trebuie s-o recunoastem. Nu neg pericolul reprezentat de talibani si Al Qaeda, condusa de celebrul Osama bin Laden. Insa substratul acestui razboi, tinand cont de cele spuse de The New York Times, pare sa fie unul preponderent economic: se stie ca, pe plan mondial, resursele sunt limitate. Cu atat mai mult cu cat Afganistnul nu este o tara suverana sub aspect economic, cu o situatie interna labila, marcata de coruptie si de un cadru juridic nesigur al activitatilor miniere. Este clar ca exploatarea sigura a acestor zacaminte, atat de bogate, nu se poate realiza decat daca este pace. Remarcam si dificultatile de ordin tehnic, intr-o tara fara infrastructura. Autorul excelentei postari, dl. George-Adrian Visan, spune in final:

„Nu cred ca această competiţie va evolua neapărat într-o confruntare militară, dar probabil va fi similară cu Marele Joc din secolele XIX-XX, dintre Rusia şi Marea Britanie pentru controlul Persiei (Iran).”

Nici eu nu cred ca se va ajunge la razboi. Doamne fereste! Dar acest lucru este posibil. De ce nu cred? Pentru ca exista o speranta ca interesele economice ale celor trei mari actori din zona – Rusia, USA si China – sa se armonizeze intr-un fel, sa se globalizeze, daca pot sa ma exprim astfel. Ar putea, spre exemplu, sa se formeze companii mixte, dividendele impartindu-se frateste. Asta daca nu va exista o lacomie exagerata din partea unuia dintre ei. Defapt, o economie de piata pe plan mondial tinde spre globalizare, deoarece fiecare participant ar trebui sa actioneze liber pe piata si competitia ar trebui sa fie fair… Totusi sper ca pacea mondiala este mai importanta decat lacomia si goana dupa resurse… Totusi nu se poate sa nu evidentiem o prezenta militara americana activa in zona: Irak (tara foarte bogata in petrol) si Afganistan (tara, iata, cu rezerve naturale atat de importante, pe care cine le-ar fi banuit..?). USA nu poate sa-si asigure suprematia mondiala fara controlul resurselor naturale importante ale planetei. Suprematia militara nu este de ajuns. Nu pot sa nu ma gandesc, spre exemplu, la Kosovo. Asa zisa tara este una extrem de saraca (un PIB de doar 2965$ per capita), si din acest punct de vedere seamana cu Afganistanul. Cu toate acestea Kosovo este pe locul 2 in Europa in ceea ce priveste marimea zacamintelor de carbune. Iata aici si un grafic comparativ. Apropo de El Dorado, iata un articol din Jurnalul National despre Kosovo:

Kosovo, noul El Dorado pentru europeni şi americani

Printre altele, articolul precizeaza:

„Ziariştii kosovari vorbesc despre foarte multe nereguli şi despre afaceri de corupţie de sute de milioane de euro. E greu însă să dovedeşti şi să publici astfel de materiale despre Fratele Mare care te finanţează pe o parte, pentru a îşi tripla profiturile pe altă parte. Anumite aspecte sunt însă mai mult decât evidente. Priştina este singura capitală europeană, în afară de Londra, care are celebrele taximetre londoneze. Şi nu oricum: comandă specială cu volan pe partea stângă, maşinile sunt negre, iar pentru doamne s-a adus acelaşi taxi londonez, însă de culoare albă. De pe zeci de panouri stradale, fostul premier britanic”

Iata ce mai spune articolul din Jurnalul National:

„Adevăratele scandaluri de corupţie de abia acum apar. Publicaţii occidentale precum The Economist sau The Herald Tribune tună că SUA şi UE nu vor mai tolera corupţia din Kosovo. în realitate, majoritatea firmelor implicate în diverse artificii sunt firme-căpuşă sau chiar concerne internaţionale.

Chiar săptămâna trecută, EULEX, poliţia europeană care instruieşte tânăra poliţie kosovară, a realizat noi percheziţii la patru companii suspectate de corupţie privind licenţe de telefonie mobilă. Tot săptămâna trecută, poliţiştii EULEX au arestat un oficial guvernamental suspectat pentru evaziune fiscală, iar ministerul kosovar pentru Transporturi şi Telecomunicaţii a fost investigat pentru gestionarea frauduloasă a banilor publici. Ce se mai aşteaptă sunt primele anchete asupra investitorilor străini, însă greu să muşti mâna care te hrăneşte, chiar dacă dovezi, spun ziariştii locali, există destule.”

Interesul economic care se manifesta de catre Marile Puteri in zone cheie, cu resurse naturale extrem de bogate, cred ca este evident. Odata cu prabusirea comunismului s-a deschis perspectiva catre o lume globalizata. Nu ca acest lucru se va si realiza repede, daca se va realiza vreodata. Dar cel care reuseste sa detina resursele, combinat cu puterea militara, va fi conducatorul acestei lumi si va dispune discretionar de aceste resurse. Ideea insa este prea simpla pentru a putea fi si realizabila. Sau prea simplista. China, dar si Rusia reprezinta o mare provocare pentru USA deoarece sunt tari mari, cu potential economic si nuclear foarte ridicat, cu resurse naturale bogate. Dictaturile de genul celei a lui Sadam Husein au sanse mici de a se putea mentine fara un sprijin puternic din partea vreunei Mari Puteri. Dar cand vorbim de China si Rusia, lucrurile se schimba si nu mai sunt atat de simple. Ramane de vazut daca UE va avea un cuvant greu de spus in politica mondiala, independent de cel al USA sau Rusia.

august 3, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. @Motanul incaltat
  In postarea mea demonstrez ca nu exista vreo legatura de cauzalitate intre resursele minerale, aparent uriase, ale Afganistanului si prezenta americana. Faptul ca nu exista o companie americana implicata in exploatarea acestor zacaminte intareste acest argument. Magor Csibi e o persoana care se pare se pricepe foarte bine la mediul inconjurator – si poate ar fi mai bine sa faca in continuare acest lucru, decat sa incerce sa dezlege „meandrele concretului” relatiilor internationale. Cum am spus nu prea exista conflicte militare din motive economice, iar literatura de specialitate afirma ca in principal cauzele razboaielor tin mai mult de securitatea nationala. SUA nu incearca sa puna mana pe resursele Afganistanului, incearca sa interzica talibanilor si Al Qaida utilizarea acestui stat ca baza de operatiuni.

  Rolul acelei stiri se pare a fost sa abata atentia de la fluxul aparent constant de stiri negative din Afganistan. Cat despre exploatarea resurselor minerale ale Afganistanului, va mai trece mult timp, avand in vedere problemele structurale ale acestui stat. SUA nu trebuie sa cucereasca un alt stat ca sa aibe acces la resurse – le cumpara pur si simplu de pe piata, si oricum nu se afla intr-o perpetua goana dupa resurse naturale, ea fiind destul de bogata din acest punct de vedere. China are un comportament agresiv in domeniul acesta din cauza raportului negativ intre populatia sa si resursele ei naturale.

  Comentariu de George-Adrian Visan | august 3, 2010 | Răspunde

  • Felicitari inca o data pentru excelenta postare si multumesc pentru raspuns. Inteleg ideea Dvs. ca nu ar exista o legatura de cauzalitate intre resursele naturale ale Afganistanului si prezenta militara americana in aceasta tara. Totusi, Dvs. afirmati: „Ar fi un deznodământ dezamăgitor pentru SUA dacă stabilizarea Afganistanului ar conduce la transformarea sa într-unul din sateliţii economici ai Beijingului. Eventualele investiţii americane în sectorul minier din Afganistan ar putea ajuta la stabilizarea acestei ţări, putând contribui la creeare unei baze economice.” si „Vor exista companii americane dispuse să investească în resursele naturale ale Afganistanului? Probabil, dar vor trebui să intre în competiţie cu companii din statele limitrofe Afganistanului şi cu cele chinezeşti. Va exista o competiţie între state pentru a exploata aceste resurse naturale? Atât timp cât unele state vor considera Afganistanul o zonă de interes strategic pentru politicile lor externe, iar accesul la resursele subsolului afgan drept o resursă cumulativă, va exista o anumită competiţie.”. Sunt de acord cu Dvs. Dar atunci ma gandesc la faptul ca aceasta competitie va pune problema sferelor de influenta, cu atat mai mult daca stirea din The New York Times este exacta. Mai ales ca in zilele noastre se vorbeste de The New Great Game, iar acest nou joc ar fi centrat pe ceea ce se cheama petroleum politics, deci o referire clara la resurse. Este vorba de, citez din Wikipedia:”competition between the United States, the United Kingdom and other NATO countries against Russia, the People’s Republic of China and other Shanghai Cooperation Organisation countries for „influence, power, hegemony and profits in Central Asia and the Transcaucasus”.[1]” si „Now, instead of competing for actual control over a geographic area, „pipelines, tanker routes, petroleum consortiums, and contracts are the prizes of the new Great Game”.[2]” Pe de alta parte Shanghai Cooperation Organisation (SCO) are si activitati militare, pe langa cele de cooperare economica si culturala. De remarcat ca Iranul are statut de observator, Afaganistanul – „Guest Attendance”. Si intre „cei 6” se afla 2 Mari Puteri – China si Rusia.

   Comentariu de Motanul Incaltat | august 4, 2010 | Răspunde

 2. E dificil de spus acum ce sfere de influenta se vor forma in aceasta zona a Asiei. Pana la interventia americana din 2002 Afganistanul era in sfera de influenta a Pakistanului – de, talibanii sunt creeatia ISI. Cat despre cumulativitatea resurselor – comentariul meu se referea mai mult la China, care chiar are o politica externa organizata in jurul obtinerii accesului la resurse minerale si hidrocarburi. Intr-un sens foarte larg Afganistanul este o resursa strategica pentru SUA – dar nu din punct de vedere economic, ci militar deoarece astfel interzice transformarea sa intr-o baza Al Qaida sau a talibanilor. SUA are accces indirect la resursele minerale prin intermediul companiilor multinationale – nu e nevoie sa trimita 130 000 de oameni intr-o tara.
  Este dificil de spus daca in viitorul apropiat vor putea fi exploatate resursele Afganistanului – ele nu pot fi accesate instantaneu. Instabilitatea politica, talibanii si lipsa infrastructurii sunt piedici foarte mari in momentul de fata.

  Comentariu de George | august 4, 2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: