Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Interviu cu Cristian Preda in RL

Interviu acordat de europarlamentarul Cristian Preda, in Romania Libera, Sabinei Fati:

Preda: Mă tem că Boc se va agăţa de funcţie ca Tăriceanu

Cred ca ceea ce vrea sa spuna este ca ar fi nevoie de o sustinere mai larga a Guvernului – de aici si ideea de „baza consensuala”, pentru ca sustinerea actuala – UDMR si UNPR – este slaba, acestea fiind partide mici. Mie mi se pare ca Dl. Preda ar sustine ideea unui Guvern de Uniune Nationala, in care, alaturi de PDL sa fie cooptate si celelalte doua partide mari: PSD si PNL, dar si UDMR si UNPR (sau poate ca nu, deoarece un Guvern compus din membri de la PDL, PSD si PNL ar asigura o majoritate confortabila acestuia in Parlament).

O schimbare de guvern ar putea rezolva lucrurile sau există şi alte soluţii?

C.P.: Soluţia în acest moment este negocierea unei noi formule de guvernare. Un guvern atât de fragil care depinde de doi actori mărunţi, cum sunt UDMR şi

UNPR, nu poate să reziste.

Ar trebui să-şi găsească alţi aliaţi?

C.P.: E nevoie de o altă formulă de guvernare: o formulă consensuală. Este evident că, dacă merge pe acelaşi drum, Guvernul Boc nu are nici o şansă, fiindcă PSD şi PNL vor bloca în conti­nuare orice măsură prin instituţiile nereprezentative: Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului. Tot ceea ce s-a întâmplat ne arată că Parlamentul este blocat în ultimii ani într-o logică a instituţiilor nereprezentative.

Cum vedeţi această formulă consensuală?

C.P.: E nevoie, în primul rând, de consultări între Guvern şi celelalte partide. Nu putem pleca de la premisa că o criză politică este eternă. O criză politică poate fi din ce în ce mai gravă, dar dacă intrăm iarăşi într-o situaţie precum cea din 2007-2008, cu un guvern care nu mai vrea să plece acasă şi care găseşte orice resursă pentru a rămâne, vom pierde cum am pierdut şi atunci. O parte din criza de acum este, de altfel, explicată de criza guvernamentală de atunci. Toate cedările la care a fost supus Tăriceanu la presiunea PSD sunt plătite astăzi.

Pe de altă parte, PSD şi PNL nu vor să negocieze cu Traian Băsescu, cel care ar putea să negocieze consensul despre care vorbiţi.

C.P.: Nu sunt convins. Nu putem fi singura ţară din lume în care crizele nu pot fi depăşite. O politică democratică are resurse pentru a trece de crize.”

Dar interesant este ca in viziunea domniei sale PDL nici nu ar mai putea guverna singur, caci ce altceva poti sa spui cand citesti acestea:

Se înţelege că PDL improvizează, fără planuri de viitor, fără strategii?

C.P.: În acest moment cred că asta este situaţia şi e regretabil că lucrurile stau aşa. Eu am cerut încă de la începutul anului întâlniri periodice între Guvern şi parlamentari, între Guvern şi aleşii locali, dar mi s-a râs în nas. Mi s-a spus că de la Bruxelles nu se vede bine situaţia. Deciziile se iau consultând partidul, nu consultanţii în comunicare.”

si

Principalele greşeli din acest an au fost făcute de Guvern sau de PDL?

C.P.: Există o responsabilitate a partidului, fiindcă Guvernul e asumat de PDL. În ultimele luni, şi nemulţumirea din PDL, şi felul în care Guvernul a înţeles să amenajeze relaţia cu grupurile parlamentare au creat o stare de tensiune şi chiar o criză: între Guvern şi PDL nu mai există încredere, iar acest lucru are efecte negative.

Principalii lideri ai PDL sunt în Guvern.

C.P.: Un partid nu trăieşte prin mica oligarhie care e instalată la vârf. Un partid trăieşte prin tot ceea ce înseamnă structuri. Când eu şi Monica Macovei i-am tras de mânecă, ne-au râs în nas, în frunte cu Emil Boc, şi ne-au tocat toate amendamentele la statutul PDL, prin care încercam să dăm o altă faţă partidului. Nemulţumirile de astăzi puteau fi evitate.

Când s-a pus problema alegerilor în PDL, Emil Boc nu a avut nici un contracandidat, semn că partidul nu avea nemulţumiri.

C.P.: Trebuie să existe o competiţie deschisă. Nu te poţi înscrie într-o competiţie care nu are loc. Alegerile s-au amânat ca soluţie de protecţie pentru elita aflată în acest moment la conducere, dar blocajul provine şi din această suprapunere între responsabilii partidului şi cei guvernamentali. Sunt oameni care au autoritate, dar n-au credibilitate.

Credeţi că Adriean Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga ar trebui să facă un pas înapoi?

C.P.: Sunt, cum am spus, oameni cu autoritate, dar fără credibilitate.”

Pe de alta parte cred ca am putea deduce ca exista o lupta acolo intre generatii, o lupta pentru putere:

Cum ar trebui să arate noua conducere a PDL?

C.P.: PDL trebuie să găsească resurse pentru perioada de post-tranziţie, nu de început de tranziţie cu persoane ca Ioan Oltean sau Radu Berceanu, care nu par să trăiască în epoca Merkel-Sarkozy.

Pe ce bază au luat naştere aceste fracţiuni, pe interese de grup, de afaceri, politice?

C.P.: Există, pe de o parte, o solidaritate în jurul liderilor PD din anii ’90, există o solidaritate în jurul curentului creştin-democrat promovat de Sorin Frunzăverde, alt lider din anii ’90, dar total diferit faţă de Oltean sau Berceanu. Există, pe de altă parte, ceva din PNL, versiunea Stolojan, şi există şi aşa-numiţii „intelectuali” care şi-au asumat o viziune europeană, iar deasupra tuturor acestora există interese de afaceri locale, oameni care nu au nici o legătură nici cu PD ca partid de la începutul tranziţiei, nici cu partitura PNL, reinterpretată de Valeriu Stoica, nici cu liberalismul în care cred eu sau civismul Monicăi Macovei; oameni de afaceri locali, care au nevoie de protecţie politică.

Aceste fracţiuni se bat între ele?

C.P.: E un război surd. Există şi fracţiuni, şi curente ideologice, mai puţin influente decât mi-aş dori.”

O lupta a unor viziuni diferite (datorita diferentei intre generatii).

„Din lupta fracţiunilor va rezulta un nou lider?

C.P.: Dacă vor exista reguli corecte de competiţie, da. Dar discuţiile pe baza statutului nu mă încurajează să cred asta. A fost o tentativă de a controla alegerile prin intermediul acestei elite guvernamentale.”

Referitor la Boc spune:

„Cine ar trebui să ia iniţiativa?

C.P.: Emil Boc este deocamdată prim-ministru şi ar trebui să ne spună ce are de gând. El nu este un simplu negociator cu FMI, el ar trebui să ne spună care este viziunea lui politică şi care este modalitatea prin care PDL vrea să depăşească această criză.”

Adica Boc, nu Presedintele.

Interesant este ca Dl. Preda atinge subiectul legat de prefigurarea crizei politice. Adica aceasta criza e pe cale sa se intample. Pe de alta parte PDL scade in sondaje. Erodarea pe timp de criza e foarte pronuntata. Vorbeste si de lipsa de credibilitate pe care o are Guvernul, si care se rasfrange, as adauga eu, asupra intregului PDL. Problema nu este insa foarte clara. Am avansat ideea unui Guvern de Uniune Nationala. Dar termenul „consens” folosit de Dl. Preda nu mi se pare foarte clar. Ce vrea sa insemne acest consens? Numai ca PSD si PNL sa nu blocheze masurile Guvernului la Curtea Constitutionala si la Avocatul Poporului?! Consensul este vazut sub forma unor „consultari” intre Guvern si celelalte partide. De acord. Dar consultari care sa duca la ce anume? La consens, evident. Dar ce fel de consens? Pentru ca Dl. Preda vorbeste si de „un guvern care nu mai vrea sa plece acasa”… Ceea ce sugereaza o schimbare de guvern si, poate, un Guvern de Uniune Nationala…Mai ales ca spune: „O politică democratică are resurse pentru a trece de crize.”.

Problema este ca, oricare ar fi componenta Guvernului, acesta trebuie sa ofere solutii viabile pentru iesirea din criza. El se va eroda datorita crizei, inevitabil. Pe de alta parte ar trebui sa existe un consens si in privinta solutiilor. PSD propune impozitul diferentiat, deci renuntarea la cota unica, ceea ce nu vor PDL si PNL. Sustinerea unui Guvern PDL, UDMR,UNPR de catre PSD si PNL ar presupune conditii din partea acestora, pe care PDL ar trebui sa le accepte. Se spune ca politica este arta compromisului. Pana la urma sa vedem daca aceasta clasa politica a noastra a ajuns la masura unei asemenea arte!

iulie 3, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

10 comentarii »

 1. […] Ioan Sorin, Gara pentru noi, Kinr, Madi, Marcus, Lucia Verona, Matilda, Mihnea, Mircea, Mirela, Motanul, Natasa, Nea Costache, Nedumeritul, Octav, Plano 10, Orfiv, Pro Atitudine, Razvan, RaSpo, Rusu […]

  Pingback de ANDREI PLESU – ROMANIA LUI DAN DIACONESCU « Hai ca se poate! | iulie 3, 2010 | Răspunde

 2. […] Ideile care rezulta din comportamentul presedintelui si din declaratiile lui sunt: […]

  Pingback de SIRETUL PRUTUL SI DUNAREA SUNT PRINCIPALII VINOVATI « Hai ca se poate! | iulie 5, 2010 | Răspunde

 3. Cine să mai aibă curaj să vină în locul domnului Boc… Abia acum poziţia domniei sale este „beton”.

  Comentariu de Bibliotecaru | iulie 5, 2010 | Răspunde

 4. […] Lilick, Lucia Verona, Madi, Marcus, Matilda, Mesterul Manole, Michaelas, Mihnea, Mircea, Mirela, Motanul filozof, Natasa, Nea Costache, Nedumeritul, Octav, Orfiv, Plano, Razvan, Rusu Gigi, Sibilla, Societate, […]

  Pingback de STRIG URAAAA « Hai ca se poate! | iulie 7, 2010 | Răspunde

 5. Ceva ma determica sa nu mai cred asa de tare in C Preda, dar nu stiu ce! DE MULTE ORI GRESESTE PREA USOR CU VORBA DAR SI CU UNELE GESTURI.

  Comentariu de Lulu | iulie 7, 2010 | Răspunde

  • La ce te referi? Ce anume a gresit (cu vorba dar si cu unele gesturi)?

   Comentariu de Motanul Incaltat | iulie 9, 2010 | Răspunde

 6. determina….

  Comentariu de Lulu | iulie 7, 2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: