Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

De ce nu ia Guvernul Boc masuri dure?

Chiar, de ce? Ca de imprumutat ne tot imprumutam…Dar voi cauta sa expun pe scurt parerea mea despre acest subiect sensibil.

Pentru a reduce deficitul bugetar, destul de mare, in jurul lui 8%, ori maresti veniturile la bugetul de stat, ori scazi chelutielile. Problema este elementara. O marire a deficitului bugetar ar insemna o apropiere a noastra de situatia Greciei…In conditiile in care veniturile la bugetul de stat sunt precare, atunci care sa fie oare solutia? Sigur, o crestere a veniturilor la buget poate fi proiectata prin cresteri de taxe si impozite. Problema este cat de eficace ar fi o asemenea solutie si daca nu va influenta negativ firmele productive din Romania. Este de asteptat ca mediul de afaceri sa nu fie de acord cu o asemenea solutie. Pe de alta parte, reducerea cheltuielilor pare cea mai la indemana solutie, insa aceasta ar insemna si disponibilizari masive din sectorul bugetar, si asa destul de umflat. Pentru ca sa iei o astfel de masura, foarte dura, ce-i drept, trebuie sa ai si curaj. Pentru ca ar insemna sute de mii de someri.

Dar sa incercam sa analizam o astfel de masura si sa-i (pre)vedem consecintele. Aparitia intr-un termen (relativ) scurt a unui numar foarte mare de someri nu ar face decat sa inrautateasca situatia sociala si asa subreda din Romania. Mai ales ca oamenii acestia, care ar urma sa fie disponibilizati, nu ar putea gasi cu usurinta – poate chiar deloc – un loc de munca. Sigur, ar ramane cu ajutorul de somaj, dar si acest ajutor este destul de mic, in conditiile in care cheltuielile vietii cotidiene sunt mari. O astfel de masura dura nu ar face decat sa nemultumeasca, evident, electoratul si PDL ar putea inregistra pierderi electorale insemnate, mai ales ca 2012 .. bate la usa. Masurile nepopulare, fie ele si necesare, conduc electoratul spre alte optiuni de vot, spre opozitie. Chestiunea aceasta este importanta pentru PDL  deoarece l-ar putea costa un esec electoral la fel de dur ca si masurile nepopulare pe care Guvernul Boc le-ar lua. De aceea… masurile nepopulare de care vorbeam sunt luate mai cu duhul blandetii, adica cu pretul cresterii economice zero. Cristian Tudor Popescu in editorialul sau din Gandul spune:

„Apoi, măsurile luate, oricât de dure, trebuie să se încadreze într-o gândire, trebuie să contureze o perspectivă, un plan etapizat care să ducă undeva într-un timp rezonabil, cu suferinţele asumate.”

Tocmai asta este problema, adica acest „oricat de dure„…

Un alt aspect al problemei este cel al salariilor nesimtite. Daca incepi sa cauti pe google „salarii nesimtite” constati ca sunt foarte multe exemple. Iata unul foarte spectaculos, din pacate, pe care l-am gasit in financiarul.com – articolul aici. Chiar daca articolul este mai vechi (nu prea vechi totusi) el doreste sa arate fenomenul. Or, tocmai fenomenul acesta trebuie sa dispara, mai ales acum pe timp de criza. Problema care se pune este: a disparut cu totul acest fenomen? Intrebarea pe care mi-o pun cred ca este fireasca. Pentru ca un asemenea nivel de salarizare la stat, din banii contribuabililor, bani si asa destul de putini, nu face decat sa mareasca cheltuielile mari si sa accentueze deficitul bugetar de care vorbeam mai sus. Daca acest fenomen este (inca) real, deci daca nu a fost corectat la timp, atunci apare o noua problema: nerasplatirea prin salarii mari a clientelei politice duce sau nu duce la slabirea unui partid? Pun problema mai mult teoretic pentru ca, daca slabeste partidul aflat la guvernare, acel partid, indiferent care ar fi acesta, nu poate sa-si permita sa neglijeze prea mult aceasta clientela. Insa ar fi cat se poate de logic si drept sa fie taiate drastic astfel de salarii nesimtite!

Chestiunea se afla deci intre interesele de partid ale PDL si criza care cere reducerea deficitului bugetar. Parerea mea este ca masurile dure, despre care se tot pomeneste, daca trebuie luate, atunci acestea trebuie luate cat mai repede cu putinta. Insa o restructurare a aparatului bugetar trebuie facuta dupa un plan, si aici sunt de acord cu Cristian Tudor Popescu, adica un plan care sa asigure redresarea economica a Romaniei, altminteri asemenea restrucuturari pot fi mai primejdioase decat criza insasi, daca pot sa ma exprim asa. O restructurare facuta la repezeala, negandita in profunzime, ar putea duce destul de repede la ruinarea tarii. De aceea Guvernul trebuie sa aiba, pe langa un plan de restructurare, si un plan de redresare economica a tarii, cel putin pe termen scurt.

Adevarul este ca pe vremuri de asa criza economica si financiara, un partid aflat la putere, la guvernare este unul de sacarificiu. Masurile nepopulare sunt, vrei nu vrei, inevitabile si este greu sa le faci suportabile, dar trebuie sa te zbati pentru asta!

Mie mi-e teama ca aceasta criza sa nu distruga sectorul privat, productiv de la noi din tara (lucru echivalent cu dezastrul) dar si de faptul ca aceste disponibilizari ce se anunta la orizont vor accentua starea generala de saracie, pentru care nu vor exista solutii rapide in termen scurt.

Sincer, simt o neliniste periculoasa cand ma gandesc ca s-ar putea intampla sa iesim rau din criza asta, o neliniste stranie pentru ca atunci degeaba ne vom intreba: Cine ii mai apara pe saraci?

Ceea ce ma frapeaza pe mine este ca in tot timpul scurs de la Revolutie incoace nu s-au putut gasi formule prin care economia sa creasca cu adevarat sanatos, desi tara asta are un potential bogat. Adevarul este ca problema saraciei nu s-a putut rezolva decat pentru foarte putini in acesti 20 de ani. Iar atat PIB-ul cat si productivitatea muncii la noi lasa foarte mult de dorit. S-ar putea spune ca le meritam, pentru ca acestea sunt realitati care exista. Nu cred asta.

Dar daca nu se iau aceste masuri „oricat de dure”? Atunci exista posibilitatea sa ajungem in situatia Greciei. Un stat in faliment. Cu posibilitati de redresare mult mai reduse. Cu consecinte nefaste pentru generatiile viitoare.

Dar problema de fond este ca toata aceasta perioada post-decembrista a creat mai mult imbogatiti decat o economie solida. Daca am fi avut o economie solida si efectele crizei nu ar fi fost atat de dramatice. Tocmai o astfel de economie solida, sanatoasa trebuie sa incepem sa construim de acum in colo. O economie nationala care intr-adevar sa deschida drumul spre un nivel de trai bun pentru toti romanii si asta intr-un mod real. Modelul acesta bazat pe economia de piata se vede clar ca nu a reusit sa conduca la acest deziderat pentru ca el nu a condus la cresterea capacitatilor de productie ale tarii, care, dimpotriva, s-au diminuat. Avem datorii mult mai mari decat pe vremea lui Ceausescu si nu se vede niciun spor din asta, doar consum, doar cheltuieli mari ca te si intrebi pe ce anume. Cel putin, pe vremea lui Ceausescu, cand toata lumea muncea la stat, cel putin zic, se producea ceva, aveam ce vinde si banii intrau la stat. Acuma avem o armata de bugetari care doar consuma. Pai mai bine refacem fabricile, intreprinderile de stat ca macar oamenii acestia sa aiba ce produce, daca tot lucreaza la stat. Mai bine infintam din nou CAP-urile si IAS-urile decat sa ne chinuim cu o agricultura ajunsa acum in plin secol XVIII, de se ara cu plugul. Nu mai vorbesc de salarii mici din care nu poti trai.

Insa poate ca baza aceasta – economia de piata este totusi buna, poate ca modelul adoptat de noi e gresit. Un model bazat pe IMM-uri care nu a dat roade, pentru ca un IMM nu va putea niciodata sa aiba profituri mari, prin chiar natura lui, nu asigura multe locuri de munca, pentru ca, iarasi, tot prin natura lui, nu poate face asta. Tarile capitaliste dezvoltate sunt dominate de corporatii mari, capabile de profit mare cat si de a atrage multa forta de munca.

Cand in SUA s-a infintat Standard Oil, pai aceea numai intreprindere mica n-a fost. Dimpotriva, a fost un imperiu! Nu cred ca gresesc daca spun imperiu. Eu nu neg rolul IMM-urilor in ceea ce priveste dezvoltarea, dar nu se poate numai cu IMM-uri, cum s-a incercat la noi. Nu se poate numai cu turism si frecat menta, cum s-a incercat in Grecia!! Cu Standard Oil, da, asa se poate!! Eu stau si ma uit ce „IMM-uri” sunt in SUA, cu 26.200 de angajati, spre exemplu Texas Instruments… Cand aveam si noi intreprinderi cu 20.000 de angajati, alea nu erau bune. Lasa ca-s bune alea cu 40 de angajati…

In momentul de fata, cel putin, ar trebui sa avem grija de aceste IMM-uri care, totusi, duc greul in spate. Ideea nu consta in disponibilizari, cat in relansarea economiei. Disponibilizarile din sectorul bugetar sunt necesare nu si suficiente. Fara o relansare economica, aceste disponibilizari nu ar avea niciun efect benefic.

mai 6, 2010 - Posted by | Uncategorized

4 comentarii »

 1. […] de-a mine, Kismikismi, Secunde, Licuriciul Orb, Link Ping, Lucia Verona, Madimcm, Mirela Pete, Motanul filozof,  Natasha Usca, Octavia Sandu, Opriți planeta vreau să cobor, Paul G. Sandu, Să ne citim, […]

  Pingback de După ploaie « Gabriela Savitsky | mai 6, 2010 | Răspunde

 2. […] in intelegerea sentimentelor altor persoane – Ministrii guvernului Boc nu inteleg durerea, disperarea si tristetea pensionarilor si somerilor […]

  Pingback de Avem un guvern autist « Hai ca se poate! | mai 6, 2010 | Răspunde

 3. […] Loveste in pensionari, someri, copii si handicapati. […]

  Pingback de Dar cu cianura de ce nu incerci domnule presedinte? « Hai ca se poate! | mai 7, 2010 | Răspunde

 4. […] in intelegerea sentimentelor altor persoane – Ministrii guvernului Boc nu inteleg durerea, disperarea si tristetea pensionarilor si somerilor […]

  Pingback de Avem un guvern autist | decembrie 16, 2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: