Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Chicago Gun Violence

Au reizbucnit violentele la Chicago. Cotidianul titreaza:

Chicago, la fel de periculos ca Irakul şi Afganistanul la un loc

Doi dintre alesii statului Illinois i-au cerut guvernatorului Pat Quinn sa desfasoare efectivele Garzii Nationale pe strazile orasului. Din cate inteleg este pusa sub semnul intrebarii capacitatea politiei de a face fata situatiei.

De multisor nu s-a mai auzit asa ceva la Chicago, dar, cred, conflictele mocneau, pana cand „baietii” au inceput sa se „agite” serios. Cine stie ce „echilibre” s-au rupt…

Este de remarcat ca recrudescenta violentelor se manifesta pe fondul tot mai acut al crizei economice, care a avut epicentrul in SUA si care a afecatat si afecteaza grav, economic si social, aceasta tara. Si iata Chicago incepe sa se asemene cu acel Chicago din anii ’29-’33. Morbul crimei, al omorului s-a transimis parca din generatie in generatie. In ultima vreme doar atipise putin…  Nu este de neglijat faptul ca Chicago este unul din cele mai importante orase ale Americii sub aspect economic, stiintific, industrial si chiar cultural.  Cauzele, cred, sunt de natura economica si financiara… Poate si datorita saraciei din unele cartiere.

Chicago Tribune ne da o imagine asupra fenomenului – articolul aici. Se spune, printre altele ca in ultimii doi ani 1000 de locuitori ai orasului Chicago au fost omorati, incluzand 129 inainte de a implini 18 ani. Cat despre 2010 se specifica faptul ca din cele 113 victime, 16 au fost copii.

Fenomenul violentelor mortale, la Chicago, are loc si in randul tinerilor. Iata aici un articol de pe site-ul chicagobreakingnews. Printre aletele se spune:

„When emotions spin out of control, people like Tio Hardiman try to cool them down. He works with CeaseFire Illinois, an organization that works to interrupt violence before it turns deadly.

Despite Chicago‘s entrenched gang culture, many fatal shootings have nothing to do with the drug trade, Hardiman said. They begin with petty insults and escalate until someone is dead, he said.”

Deci multe  din impuscaturile fatale n-au legatura cu comertul cu droguri. Toata „treaba” porneste de la mici insulte care sunt escaladate pana cand cineva e mort. Se mai spune:

„But Jens Ludwig, director of the University of Chicago Crime Lab, said the city’s death toll isn’t primarily the result of a brutal mindset, but the presence of guns. Reducing the death toll means getting much tougher on guns, cracking down on people caught carrying them illegally even if the weapons are not used in a crime, Ludwig said.”

Deci prezenta armelor este cauza prima a fenomenului. Dar parerea mea este ca e vorba de un lucru mult mai complex… Sigur, factorul educational este deosebit de important, insa acest comportament agresiv – una, doua si individul pune mana pe pistol, ca sa demonstreze ce? Ca e mai tare? Aceasta imposibilitate a individului de a trece peste o mica insulta sau magarie, sa mai lase de la el, cum se spune, nu stiu… mie mi se pare ceva chiar.. nu stiu cum sa spun… Poate fi vorba de traume si leziuni sufletesti foarte grave in randul tinerilor, dar cauzate de ce anume? Cred ca e mai degraba expesia cea mai clara a lipsei unui scop in viata. Iata ce mai spune:

„Asia Black, a senior at the Young Women’s Leadership Academy, said her work with the Mikva Youth Safety Council has produced substantive changes in some schools. The council, a leadership program for young people, has organized yoga and gym classes that encourage teenagers to control their anger and aggression, she said.”

Da.. ce sa mai zici.. cursuri de yoga si gimnastica pentru ca sa-i incurajeze pe tineri sa-si controleze mania si starea de agresivitate.

Iata un lucru care chiar ingrozeste:

„Hardiman described participating in a daylong discussion at Crane Technical Preparatory High School with 75 boys at high risk for destructive behavior. The boys, he said, were fascinated by the thought that they were links in a long chain of violence – a chain they had the opportunity to break.”

Hardiman spune ca a participat la o discutie la Crane Technical Preparatory High School cu 75 de baieti ce prezentau un inalt risc de comportament distructiv. El spune ca baietii erau fascinati la gandul ca sunt uniti intr-un lung lant al violentei – un lant pe care au avut oportunitatea sa-l sparga.

Totusi, eu stau si ma intreb cum se poate ca o tara dezvoltata din punct de vedere economic, asa cum e SUA, sa nu ofere individului o perspectiva in viata, un scop in viata… Poate fi vorba si de ceea ce as numi subcultura, adica lipsa unei adevarate culturi. Dar exprima si o viziune gresita, ceea ce se intampla acolo, care parca ar vrea sa ne spuna ca viata, in general vorbind, reprezinta un lucru murdar (a dirty thing), in orice caz nu ceva nobil. Genul acesta de cultura hip-hop ne vorbeste despre asa ceva.  Totusi, daca ar avea un dram de discernamant, de dreapta judecata, ar putea sa constate ca nu este asa. Chicago Tribune titreaza : Mental health services in a bad state… Am evidentiat acest articol pentru ca … nu mi se pare deloc de gluma!

In orice caz, problemele economice, sociale sunt deosebit de spinoase, de acute in SUA.

aprilie 28, 2010 - Posted by | Uncategorized | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: