Motanul Incaltat

Just another WordPress.com weblog

Batrana care dormea sub plapuma cu pisicile

Am citit acest articol in Adevarul si nu-mi vine sa cred!! Este de-a dreptul cumplit ce se intampla!! Si inadmisibil! Defapt, daca asa stau cu adevarat lucrurile -spun asa pentru ca nu-mi vine sa cred, atunci este vorba de o CRIMA in toata regula! Ce fac insa autoritatile noastre? Cum pot sa permita o asemnea bataie de joc criminala? Este absolut inadmisibil ca batranii, in Romania, sa fie tratati in felul acesta. Este infricosator! Uitati-va ce scrie, citez din articolul mai sus mentionat:

„Moartea lui Erji

Eugenia Nedelcu (45 de ani) a lucrat 11 ani pentru  franciscanii din Alba Iulia. „Existau într-adevăr trei mese pe zi. Dar mâncarea era prea puţină. Bătrânii mai cereau imediat ce terminau de mâncat. Când îi întrebam pe preoţi de ce nu le mai dau să se sature,  ziceau că sunt bătrâni şi stau la pat, nu fac mişcare şi se îngraşă dacă le dau mai mult”. Doctoul ortoped Călin Pătrăşcanu de la Spitalul Judeţean Alba a avut, în urmă cu câţiva ani, o pacientă de la azilul congregaţiei.

„Era foarte, foarte slabă, nemâncată. Nu ştiu de ce nu mânca, dacă nu primea hrană sau avea alte boli. Treaba mea era să o operez de o fractură”. „Mâncarea de bază era ceaiul. Bătrâii care nu aveau dinţi  primeau doar cojile de pâine rămase de-cu-seara pe care le înmuiam în ceai”, îşi amiteşte fosta îngrijitoare Livia Colaci.

Eugenia oftează şi acum când îşi aduce aminte de tanti Erji, o bătrână internată acolo căreia îi era foame tot timpul. „De fiecare dată când îl vedea pe preotul neamţ care se ocupa de azil cerea de mâncare. «Bitte shon, părinte… o bucăţică de pâine.». Săraca, nu ştia cum să îl mai linguşească”.

Erji nu primea nimic în plus. Mai mult, a fost scoasă din cămin şi pusă să locuiască într-o baracă neîncălzită din curtea azilului. Iarna, gerul îi intra sub plapumă. S-a plâns cu „bitte shon” preotului. „Părintele i-a zis că, dacă îi e frig, să doarmă cu pisica, că îi ţine cald”, susţine Nedelcu. Tanti Erji a murit. Povestea ei, „a bătrânei care dormea sub plapumă cu pisicile”, o confirmă şi Ioan Sabo (33 de ani), nepotul unei bătrâne internate în azil între 2005 şi 2007.

„În baraca unde dormea Erji a fost mutată şi bunica mea o perioadă, numai că era vară. Cred că era un fel de loc de detenţie pentru cei neascultători”.  Sabo ştie că iarna era frig de îngheţau pietrele în camerele bătrânilor. „Am adus de curiozitate un termometru în camera bunicii. Arăta 17 grade. L-am lăsat acolo cu bătrânii şi a dispărut. Aceştia spuneau că ­l-ar fi luat popa”.

Cu mortul în cameră

Potrivit lui Ioan Ursaleş, şeful serviciului de investigaţii criminale al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, ofiţerii încearcă să afle câte persoane  au decedat în cele trei aziluri. Nu se ştie încă numărul exact al bătrânilor care ­şi-au dat duhul aici pentru că nu există un registru al celor decedaţi. Cei care mor sunt ţinuţi alături de cei vii până le vin aparţinătorii. Uneori, cu zilele. Fosta îngrijitoare Livia Colaci îşi aduce aminte de un mort care a fost ţinut o zi şi-o noapte în aceeaşi cameră cu vii. „Dimineaţa, când m-am întors să văd mortul, avea urechile ciupite. Mâncaseră şoarecii din el”, povesteşte tânăra.”

Si cum este posibil ca niste oameni ce se pretind a fi crestini si pe de-asupra si ai Bisericii Catolice, caci cica batranii sunt „ingrijiti” de membrii Ordinului Franciscan, subordonat Congregaţiei Sfântul Iosif, din Germania, sa-si bata pur si simplu joc de niste oameni batrani si singuri, profitand miseleste de pe urma batranetilor si suferintelor lor? Ce fel de afacere este aceasta si cine este beneficiarul ei? Uitati-va ce scrie mai jos:

„În schimb, „istoricii”  Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia precizează, ­într-un comunicat că sora Maria a fost renegată în 2008. De asemenea, se menţionează şi faptul că după ce a înfiinţat, în1996, fundaţia „Congregaţia Sfântul Iosif, aceasta a rupt orice legătură atât cu Arhiepicopia, cât şi cu ordinul Franciscan din România.”

Eu stau si ma intreb: de ce Arhiepiscopia Romano-Catolica Alba Iulia nu a cercetat ce face aceasta asa-zisa sora Maria, renegata, care se foloseste de numele Bisericii Romano-Catolice? De ce nu a luat pozitie publica impotriva unor asemenea ticalosii? Si nu in ultimul rand ma intreb ce fac autoritatile noastre? Aceste aziluri de batrani sunt acreditate de cineva? Cine garanteaza ca acolo, la un azil de batrani oarecare, batranii sunt tratati in cele mai bune conditiuni? Si nu in ultimul rand ma intreb cu revolta: ce inseamna toata bataia asta de joc: josnica, ordinara, criminala in tara aceasta a noastra? Uitati-va ce scrie:

„În faţa acestor constatări, sora Maria se apără: „Nu erau excremente de şobolani, erau de şoareci”. În frigidere, aproape toată mâncarea era expirată. Unele produse erau stricate de doi ani. Bătrânii erau ţinuţi în paturi în propriile dejecţii, iar unii pereţi erau pătaţi de excremente.

De asemenea, niciun îngrijitor din aziluri nu are calificare de asistent social „Am dispus închiderea aşezămintelor, dar, deocamdată hotărârea noastră e de o săptămână la Bucureşti la aprobat”, spune şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, Dorel Fiţ.”

Ne tot plangem de criza economica si financiara mondiala, tot stam si ne gandim cum sa putem sa rezolvam problemele, dar nu ne uitam la aceste lucruri, care se petrec sub nasul nostru. Si stiti ce este ciudat? Ciudat este ca nu ne pute deloc asemenea ticalosii si ca nu actionam deloc prompt ca sa rezolvam astfel de probleme. Prompt, adica atunci cand trebuie, si daca trebuie. Imediat!

Pe mine ma infioara, pur si simplu, acest articol. Incerc sa ma linistesc spunandu-mi ca nu poate fi adevarat, ca este, desigur, o eroare. Cred ca n-am sa mai pot sa dorm…Este deosebit de trist ca suntem o tara care nu-si mai respecta batranii. Iar faptul ca suntem in situatia economica in care suntem o meritam! Nu mai avem mila fata de persoanele aflate in suferinta, ii tratam ca pe niste oameni de nimic, si ne privim cu bunavointa in oglinda. Asta e adevarata criza pe care o traversam!

aprilie 21, 2010 - Posted by | Uncategorized

Un comentariu »

  1. […] Lucia Verona, Madi,  Madi’s, Maria Barbu, Maria Postu, Micile Mizerii, Michaela, Mihai, Motanul Filozof, Natașa, Nea Costache, Noaptea Iguanei, Adela, Nu fi ca mine, Petrișor, Octav Pelin, Octavia […]

    Pingback de Buburuza « Gabriela Savitsky | aprilie 21, 2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: